В четвъртък, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 12-и

...
В четвъртък, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 12-и
Коментари Харесай

Кой спечели „Наградите на БАИТ” за 2022?

В четвъртък, Българска асоциация по осведомителни технологии (БАИТ) за 12-и път отличи призьорите в своя годишен конкурс „ Наградите на БАИТ ”.    В тазгодишното издание на конкуренцията се включиха 78 плана, разграничени в 7 категории.    В категория “Младежка премия ” победител е Тонислав Троев, студент в ШУ " Епископ Константин Преславски ", със своя плана “Платформа за автоматизирани проби ”. Софтуерната разработка се състои от голям брой библиотеки, посредством които се усъвършенства цялостния развой на автоматизирано тестване на софтуерни артикули. Платформата към този момент е интегрирана в частни планове в България и чужбина.     В категория “Образователна премия ”, в която се включват 21 плана, в последна сметка наградата сграбчва Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи с интердисциплинарните си бакалавърски стратегии. За специалностите „ Телемедицина “, „ Софтуерно планиране в медицината “ и „ Комуникационни системи за организация на въздушния превоз “ ВУТП работи в партньорство с Медицинските университети в Плевен и в Пловдив и с Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “. В трите бакалавърски стратегии 20% от преподавателския състав са специалисти от водещи софтуерни компании.     Наградата в категория “Журналистически принос ” получава Георги Караманев и неговите “Дигитални истории ". Материалите и интервютата в уеб страницата му се отличават със мощни послания, имат практическа устременост, като навлизат в дълбочината на проблемите на ИКТ бранша, показват от журито.    

Министерство на електронното ръководство е спечелилият в категория “Публична администрация ” с плана си „ Разширяване на обсега на средата за междурегистров продан на справочна и удостоверителна информация, гарантиране работоспособността на същата, основаване и актуализиране на информации, адаптери, присъединение на нови регистри и надграждане на средата (RegiX) с нови функционалности “. Внедрената система свързва регистри на разнообразни първоначални админи на данни и разрешава добиване на информация от тях в автоматизиран режим 24/7.  
В категорията “StartUp компания ” премията отива при Foodobox за едноименното приложение, което свързва потребителите с 400 заведения, магазини и хранителни обекти, в които има останала неосъществена храна, с цел да бъде закупена от тях с отстъпка. За първите 8 месеца от съществуването си, с услугата са „ избавени “ над 3000 кг храна, което се равнява на спестени повече от 5 тона въглеродни излъчвания.   В секцията “Успешен български ИКТ продукт/услуга ” журито класира преди всичко " Дигитални Двойници " - компания, която основава прецизни, триизмерни модели на физически обекти, като употребява дронове. Основните пазари на компанията  са Германия, Обединено кралство, Испания и Франция    Наградата за ИКТ план в интерес на българската стопанска система беше извоювана от “ПРО ПЛАНТС ” ЕООД за система ГРАС за автоматизация на оранжерия на база метеорологичните условия в действително време.     Не на послено място, президентът Румен Радев, който е патрон на самодейността, връчи Наградата за специфичен принос на проф. Мартин Вечев, основател на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), професор по компютърни науки във Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zürich).     INSAIT започва в България през април 2022 година, в партньорство с два от водещите софтуерни университета в света – Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL). Институтът е структуриран като особено звено към СУ “Св. Климент Охридски ”.      
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР