В Червено море йеменските бунтовници хуси са отвлекли товарен кораб

...
В Червено море йеменските бунтовници хуси са отвлекли товарен кораб
Коментари Харесай

Отвлечен кораб с българи в Червено море

В Червено море йеменските бунтовници хуси са отвлекли товарен транспортен съд с българи на борда, разгласи през днешния ден канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

В изказването се прецизира, че плавателният съд е благосъстоятелност на английска компания, само че е с японски оператор. На борда на товарния транспортен съд има 25 души екипаж от България, Украйна, Филипините и Мексико, само че не и израелци, съгласно канцеларията на Нетаняху. Отвлеченият транспортен съд се споделя “Галакси лийдър ” (Galaxy Leader) и плава под флага на Бахамските острови.

Канцеларията на израелския министър председател упрекна Иран, че плавателният съд е бил похитен от хусите по негово разпореждане. “Това е следващият акт на ирански тероризъм, който отразява скок напред в иранската експанзия против жителите на свободния свят и поражда интернационалните последствия що се отнася до сигурността на световните морски направления ”, написа още в изказването.

Според израелската войска корабът е бил похитен в южната част на Червено море, съобщи Ройтерс. По нейни данни той е плавал от Турция за Индия и на борда му няма израелци.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в ефира на Нова телевизия удостовери за подобен случай. Според него, по непотвърдена информация на кораба има двама българи, единият от които е капитан.

В момента се обяснява обстановката, във всички такива случаи сме в тясна връзка с партньорски служби, изясни министърът.

Според източници, представени от Асошиейтед прес, притежателите на “Галакси лийдър ” са свързани с учредената от израелския предприемач Ейбрахам (Рами) Унгар английска компания “Рей кар кериърс ” (Ray Car Carriers). Унгар, който е считан за един от най-богатите хора в Израел, сподели пред АП, че е известен за случая, само че не може да разяснява, защото за момента не разполага с детайлности.

Хусите, които са съдружник на Иран, изстрелват ракети с огромен обхват и изпращат дронове против Израел в символ на взаимност с “Хамас ”. В началото на тази седмица водачът на хусите Абдел Малик ал Хуси сподели, че неговата формация ще продължи да прави офанзиви против Израел и може да вземе под прицел израелски кораби в Червено море и протока Баб ел Мандеб.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР