В борбата за добра фигура и здравословно тегло участват различни

...
В борбата за добра фигура и здравословно тегло участват различни
Коментари Харесай

Средиземноморска диета за добро здраве и форма

В битката за добра фигура и здравословно тегло вземат участие разнообразни диети, само че една се отличава значително от тях. Тя е без подозрение най-известният и издирван диетичен режим, прочут под името Средиземноморска диета.

Всъщност не става въпрос единствено за диетично хранене, а за метод на живот, витална философия, следвана от хората в региона на Средиземноморието. Няма строги правила за храната, а нейната съществена идеология се състои в наслаждаване на храната и на живота като цяло.

Да се доставя наслаждение посредством храната, да се съблюдава правилото на сдържаност, физическа интензивност и шерване на приятните моменти към масата със фамилията и приятелите - това е същността на Средиземноморската диета.

Резултатите от практикуването на този метод на живот има изумителни резултати - хората в районите, където се хранят по отношение на правилата на Средиземноморската диета, рядко страдат от хронични болести и продължителността на живота им е доста по-дълга, в сравнение с при обичайния европейски метод на хранене.

Какво е нужно, с цел да се реализира положителното здраве и форма, на което се радват хората в региона на Средиземно море? Тайните на локалния метод на асортимент на храната?

Основни характерности на Средиземноморската диета

 Средиземноморска диета

Това е метод на хранене и живот, практикуван от хората на остров Крит, поради което постоянно е наричана и Критска диета, както и в Гърция, Италия и всички региони наоколо до Средиземно море през 60-те години на предишния век.

Фокусът на този диетичен режим е върху това кои артикули да се включат в ежедневното меню, а не какво да не се яде. Става въпрос най-много за растителна храна и потребни мазнини. Те се съдържат в зеленчуците, плодовете, бобовите растения, пълнозърнестите храни, зехтинът, ядките и семената. Свежите билки и подправки, които се прибавя в доста предписания, пък придават невероятния усет и мирис на блюдата, както и ускоряват потребното им и даже лечебно деяние.

Умерените количества морска храна се подразбират, хората, практикуващи диетата, живеят покрай морето и употребяват неговите блага, избират и измежду разнообразни типове локални риби.

Птичето месо е включено, тъй като дава отговор на условието за постно месо, яйцата и млечните артикули също участват, а аленото месо е в минимални количества или отсъства изцяло.

Крайните ограничения не се предлагат. Диетата в действителност не е ориентирана към събаряне на тегло, а към здравословно хранене, което да поддържа тялото крепко, а духът - жизнен. Премахването на непотребните килограми идва като натурален резултат на този пълностоен метод на живот.

За крайната цел е нужно цялостното изключване на всевъзможни модифицирани артикули и трансмазнини. Храната е естествена, сготвена с наслада и обич.

Предимства и дефекти на средиземноморската диета

 Продукти в Средиземноморска диета

Предимствата са многочислени и вършат неслучайно диетата толкоз известна.

- Хранителният режим е елементарен за следване, тъй като изборът на храни е доста голям;

- Няма строги правила, съгласно които би трябвало да се изключват цели групи храни;

- Дава на тялото всички нужни хранителни субстанции - витамините, минералите, антиоксидантите, фибрите, незаменимите мастни киселини и всички други потребни хранителни субстанции, съдържащи се в препоръчваните хранителни продукти;

- Пълнозърнестите храни лишават повече време за храносмилане, а това има благотворно деяние върху организма, тъй като пречи на спадовете и пиковете в кръвната захар;

- Липсват рафинирани и нездравословно обработени храни;

- Храната е вкусна и здравословна.

Недостатъци на средиземноморската диета

Недостатъците са напълно малко и неналичията могат да бъдат заличени елементарно.

- Тъй като в диетата не се планува добър банкет на протеини (те са единствено 15%), това хранене не е уместно при силови тренировки;

- Ниската консумация или избягването на червени меса могат да доведат до недостиг на желязо и холин, които би трябвало да се набират по други начини;

- Ядките, зехтинът и пресните плодове и зеленчуци са по-скъпи от консервираната храна и следването на този хранителен режим може да се окаже по-скъп.

Основни артикули в Средиземноморското хранене

 Храни в Средиземноморска диета Снимка: Диана Костова

За всеки, заинтересован от Средиземноморския метод на хранене, е доста значимо кои са главните артикули, които се предлагат за ежедневна приложимост. Ето ги:

Домат

В доматите се съдържа доста ликопен, който е каротиноид. Редовната консумация на домати снижава равнищата на неприятния холестерол и отстранява заплахата от сърдечно-съдови болести.

Рукола

Този зеленолистен зарзават, дружно с другите от тази група като спанака, лапада, копривата, са богати на витамините С, Е и бета каротин. Витамин С се съхранява съвършено в пресните зеленчуци, по тази причина свежите са за предпочитане.

Зехтин

Това е най-здравословната лой, най-бедна на калории. Съдържа линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали. Регулира доста добре равнищата на холестерол в кръвта.

Риба и морски блага

Рибата потвърдено намалява кръвното налягане, холестерола и триглицеридите. Мазните риби - скумрия, речна пъстърва, херинга, сардина, риба звук и сьомга са отличен източник на омега-3 локални киселини. Полезна е за мозъка и нервната система, при бременност и кърмене.

Паста

Прясно приготвената паста от корав вид пшеница съдържа комплицирани въглехидрати, целулоза, витамини от група В и магнезий.

Лимон

Лимоните, лаймът и всички цитруси са източник на витамин С и фитонутриенти, понижаващи холестерола в кръвта.

Чесън

Чесънът е източник на субстанции с антибактериално и антивирусно деяние. Пази от сърдечни болести и някои типове рак.

Мащерка

Мащерката се отличава измежду всички други известни средиземноморски билки, съдържащи антиоксиданти, поради совите подчертани антибактериални и антисептични свойства, които оказват помощ на тялото в битката с инфекциите.

Как работи Средиземноморската диета?

 Меню Средиземноморска диета

Този метод на хранене слага акцента върху храни, небогати на мазнини, холестерол, само че с доста фибри. Намалявайки мазнините в храната, тялото приема по-малко калории. Освен това храните с доста нежни протеини в тях като бобовите и житните растения бързо засищат глада и резервират чувството за задоволеност, без да се постанова банкет на спомагателни калории.

Ядките, рибата и зехтинът също засищат добре, без да покачват равнищата на холестерол. Повечето храни са пресни и не се обработват посредством пържене, което щади стомаха.

С тази диета не се отслабва бързо и по тази причина названието диета поначало е малко неопределено. Това е метод на живот, в който храната е едно от удоволствията, които се споделят. То поддържа тялото младо и пламенно през целия живот, а това пречи на затлъстяването и произлизащите от него проблеми.

Примерно меню за средиземноморско хранене

Закуска

Пресни плодове

Домашен пълнозърнест хляб

Пресен плодов сок или минерална вода

Обяд

Салата с риба и маслини, полети със зехтин

Пилешко месо на фурна със зеленчуци

Минерална вода

Вечеря

Пълнени чушки с ориз

Салата със зеленчуци, подправки

Чаша алено вино

Кои са най-вкусните ястия в средиземноморската кухня?

Това е противоречив въпрос, защото усетите са разнообразни, само че най-често поръчваните средиземноморски храни ориентират в всеобщите желания. Те включват:

Предястия - зеленчукова разядка, Карпачо, пармезан на фурна

Салати - Цезар, Горгонзола, зелена салата, салата с козе сирене;

Паста - спагети Болонезе, талиатели с манатарки;

Месни блюда - свинско роле с гъши дроб, агнешки котлети на скара, пилешки руладини по тоскански, телешки стек със сос от естрагон;

Риби - калкан, ципура, пъстърва, средиземноморска риба, приготвени на скара, на фурна или със зеленчуци;

Десерти - Шоколадов терин, Тирамису, крем Брюле

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР