В болниците на Афганистан няма лекарства и консумативи, няма и

...
В болниците на Афганистан няма лекарства и консумативи, няма и
Коментари Харесай

Афганистан: Болници в колапс, милиони ги очаква гладна смърт


В лечебните заведения на Афганистан няма медикаменти и консумативи, няма и пари за заплати на лекарите. Милиони хора страдат от недохранване и ги чака гладна гибел. Тежката рецесия става все по-застрашителна.

Откакто талибаните поеха властта в Афганистан в средата на август, страната е изправена пред тежка икономическа и филантропична рецесия.

Здравната система на разкъсваната от война страна е на път да се срине и действа единствено благодарение на неправителствени организации. В лечебните заведения липсват средства за заплатите на лекарите, има и дефицит на медицински консумативи. 

Болниците са в колапс

“Баща ми е болен и дойдохме от провинция Бадахшан с вярата да го одобряват и лекуват. Но лечебните заведения са затворени, тъй като няма медикаменти и пари за лекарите ”, споделя Ематула пред Дъждовни води. 

Откакто талибаните поеха властта в Кабул, интернационалната общественост изтегли всякакво финансиране и замрази милиарди от активите на Афганистан в чужбина. Само Съединени американски щати замразиха близо 9,5 милиарда $ от активите на афганистанската централна банка, а Световната банка прекрати финансовата поддръжка за Кабул.  

Международната поддръжка осигуряваше 40 % от Брутният вътрешен продукт на Афганистан и близо 80 % от приходите в бюджета на страната. Последиците от финансовите рестрикции са унищожителни. Икономиката и локалната валута на страната се сринаха. В същото време Афганистан е изправен пред тежка суша и пред последствията от пандемията. 

Пандемия, апетит и суша

„ Дори страни със постоянни здравни системи се сблъскват с компликации да се опълчват на непрекъснатите талази от Ковид. А в Афганистан обстановката е още по-опасна “, казва  Сурая Далил от Световната здравна организация (СЗО).
Редакцията предлага
Мартин Грифитс, заместник-секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси и координатор за незабавната помощ, неотдавна предизвести, че Афганистан не може да оцелее единствено от дарения. Той прикани страните донори да покажат повече еластичност и да разрешат техните пари да се употребяват и за изплащането на заплати в обществения бранш, както и в поддръжка на „ някои съществени услуги в опазването на здравето, образованието, електроснабдяването и обезпечаването на издръжка за популацията “. Само по този начин хората в Афганистан ще имат най-малко някакъв късмет да преживеят зимата.

Германската външна министърка Аналена Бербок също прикани да се работи с интернационалните сътрудници за възстановяване на обстановката в Афганистан. Тя акцентира, че доста хора в страната гладуват. „ Непоносимо е да четеш, че “, сподели тя и добави, че съгласно изчисленията, 24 милиона афганистанци имат потребност от поддръжка, с цел да преживеят зимата. “Не можем да позволим стотици хиляди деца да умрат, тъй като бездействаме “, съобщи Бербок. 

Абдул Бари Омар, заместник-министър на опазването на здравето в държавното управление на талибаните, съобщи пред Дъждовни води, че действието на здравните служби е застрашено от интернационалните наказания. Той сподели, че зимата ще съставлява предизвикателство за публичното здраве в Афганистан. Омар изясни, че 3,5 милиона деца в Афганистан страдат от недохранване. Проблемът, съгласно него, е завещан от предходните ръководещи, които не са съумели да преодолеят компликациите, свързани с дефицита на здравно съоръжение. 

22% от афганистанците са застрашени от гладна гибел

Организация на обединените нации също предизвести за съществуване на всеобщ апетит. 22 % от 38-милионното население в Афганистан са застрашени от гладна гибел, а други 36% страдат от недохранване. “С всяка седмица става все по-ужасяващо “, сподели Мартин Грифитс пред организация АП. 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР