В близост до село Свещари български археолози, ръководени от професор

...
В близост до село Свещари български археолози, ръководени от професор
Коментари Харесай

Откриха уникална гробница на тракийска жрица

В непосредственост до село Свещари български археолози, ръководени от професор Диана Гергова, откриха гробница на тракийска жрица, каквато се намира за първи път в България.

Според експертите гробницата може да се датира към IV–III в. прочие Хр.

Тя е облицована с солидни дъбови греди, а подът имал особено покритие, с помощта на което се е запазил постоянен и до през днешния ден.

Експертите са откри край останките на жрицата голям брой вълшебен предмети като брадвички, глинени човешки фигури и чашка с отвори на дъното, които свидетелстват за езотеричната активност, с която дамата се е занимавала приживе.

В средата на гробницата е открит обреден комплекс, оцветен в алено и черно, за който се считало, че е присъщ само за гетите.

Професор Гергова разкри, че до този комплекс е открит и различен олтар с формата на пресечена пирамида.

Подобен полихромен олтар се открива за първи път и може да хвърли нова светлина върху жреческите действия в античните общества.

 Тракийски гробници

Сред забавните находки са и бронзови фигури, стъклени мъниста, паметни предмети, остатъци от сребърна чаша и златни приложения.

Повечето предмети, които археолозите са разкрили, са били разграничени на обособени елементи, защото доста постоянно траките са разчленявали освен човешките остатъци, само че и предметите, които са погребвани с тях.

Проучванията на гробницата ще продължат до края на месеца.

В момента специалистите построяват специфична защитна сграда, с която да предпазят откритието си от тежките зимни условия.

Спонсор на тези разкопки е японската телевизия TBS.

В края на септември предходната година край могила в село Свещари беше открито дървено ковчеже с доста златни украшения.

Сандъчето е съдържало рекрасни златни украшения и апликация към конска сбруя с доста прекрасен златен начелник с конско протоме.

В разградското село Свещари беше открита и известна тракийска гробница, открита през 1982 година, която наскоро беше включена в листата на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

В откритата тракийска гробница бяха открити останките на гетския държател Дромихет.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР