В Балната зала на Националната художествена галерия бе връчена първата

...
В Балната зала на Националната художествена галерия бе връчена първата
Коментари Харесай

Виктория Василенко е първият кавалер на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука

В Балната зала на Националната художествена изложба бе връчена първата Национална премия за млад гений в актуалното изкуство и просвета, инициирана от Национален дарителски фонд „ 13 века България “.

Шестимата номинирани, цяло съзвездие от професори и доценти - представители на академичната общественост и посланикът на Словакия Н.Пр. Мануел Корчак, както и ограничавания брой присъстващи (поради противоепидемиологичните мерки), приветстваха историческия миг. Защото връчването на оценката сигурно ще се трансформира в традиция.

Изпълнителният шеф на Фонда Слава Иванова акцентира нуждата от премия, с която да се покаже на младите, надарени и съзидателни хора в България, че има грижа и мисъл за тях, че се цени всичко това, което вършат за родината си. Г-жа Иванова за първи път огласи имената на журито, формирано от именити учени и преподаватели, по рекомендация на просветителните и културни институции, към които НДФ „ 13 века България “ се е обърнал за съвет.

До този миг те бяха защитавани в загадка, с цел да се избегне напън върху тях.ю

А те са: доцент доктор Венцислав Велев, Сътрудник на Националната комисия на ЮНЕСКО и Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание за страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, консултант на министъра на културата; доцент Пенко Господинов, учител по „ Актьорско майсторство “ и „ Основи на актьорството “ в НАТФИЗ; mроф. доктор Сава Димитров, ректор на НМА „ Панчо Владигеров”; mроф. д.н. Николай Йорданов от катедра „ Театрознание “ в НАТФИЗ, старши теоретичен помощник в Института по изкуствознание към БАН; проф. доктор инж. Фантина Рангелова, научна компетентност "Организация и ръководство на строителството” към Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия; проф. Валери Стефанов, по история на в,председател на.
Именитото жури бе оптимално затруднено в избора си първо измежду многочислените и стойностни кандидати, а след това и измежду шестимата номинирани, всеки от които свети с неповторима светлина в своята област.
Те получиха почетна грамота, наградена рисунка от националния конкурс на тематика „ Заедно в изкуството за по-добро бъдеще “, проведен от фонд 13 века България взаимно с УНИЦЕФ и не на последно място – финансова поддръжка.

Зам.-министърът на образованието Петър Николов връчи почетния диплом на Ивалина Трендафилова, която създава новаторски системи за терапия и диагностика в наномедицината и е определена да бъде измежду малцината учени на специализация в института „ Мария Кюри “ в Париж.

Росен Георгиев, който се занимава с научни проучвания в региона на отлагането на атомни пластове и техните приложения, наскоро взе участие в среща на млади учени с Нобелови лауреати в Германия. Той получи грамотата си от Венцислав Велев, консултант на министър на културата и член на Управителния съвет на НДФ „ 13 века България “.

Деница Тодорова, която завърши доктурантурата си по гореща обработка на художествено стъкло, е специализирала в ателието по стъкло на Барбара Зехнер, Фюрстензел, Германия. Приза й сервира доцент Георги Лозанов, член на УС на НДФ „ 13 века България “.

Рашко Младенов, също член на УС на НДФ „ 13 века България “, зарадва Лилия Пангелова, която се занимава с дизайн на стъкло. На нея и следва да изнесе отчет пред ЮНЕСКО за открити стъклени артефакти в антична Сердика и за възобновените с нейно присъединяване антични пещи за стъкло от римско време.

Перкусионистката Вивиане Василева, въпреки да е родена и израснала в Германия, постоянно вплита в концертите си българска музика. Тя не съумя да участва, заради иден концерт във Виена, само че изпрати видеообръщение. Номинацията от нейно име получи музикалният редактор на предаването по БНР Алегро виваче Татяна Иванова.

Първият джентълмен на Националната премия за млад гений в актуалните изкуство и просвета е пианистката Виктория Василенко. Тя одобри грамотата си от пратеника на министъра на културата и негов консултант Венцислав Велев. А изпълнителният шеф на НДФ „ 13 века България “ Слава Иванова акцентира, че до в този момент почетния знак на Фонда са получавали единствено хора с трайни заслуги за дарителската му активност, само че журито единомислещо е решило бъде даден и на Виктория.

В банковата й сметка към този момент е преведено и материалното изражение на оценката – 5000 лв., с които да подкрепи образованието си в колежа по музика „ Кралица Елизабет “ в Белгия. Впрочем, младата музикантка познава чудесно актуалната кралица на Белгия – Матидле и е изнасяла концерти в нейната вила. Освен, че на нежната възраст от 27 години Василенко е лекар на науките, тя е и хоноруван учител в НМА „ Панчо Владигеров “.

Развълнувана, с насълзени очи, първата носителка на националната премия благодари за достойнството и за уважението към младите гении от НДФ „ 13 века България “. Та бе на тържеството със брачна половинка си, известния съветски пианист Сергей Редкин, с който постоянно изнасят концерти за две пиана.
След обичайните общи фотоси с журито, номинираните и наградената благодариха на НДФ „ 13 века България “, че и във време на пандемия продължава да поддържа жива жаравата на дарителството, да подкрепя млади и съзидателни хора и да подтиква към творчество.

Следващото издание на Националната премия за млад гений в актуалните изкуство и просвета ще бъде след две години. Дай, Боже, и тогава журито да е отново по този начин затруднено в избора си измежду толкоз интелигентни, надарени и стойностни кандидати.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР