Оперната прима Соня Йончева влиза в ролята на издател и

...
Оперната прима Соня Йончева влиза в ролята на издател и
Коментари Харесай

Соня Йончева възражда списание, излизало преди век

Оперната прима Соня Йончева влиза в ролята на издател и възражда емблематичното издание " Български актьор ", излизало през 20-те и 30-те години на ХХ век. Навръх 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – считан от мнозина за най-хубавия нравствен празник на България – в разпространителската мрежа ще се появи списание „ Български актьор “, оповестяват от екипа на Соня Йончева.

„ Искам да издигна българския актьор на фундамент, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото. Това ще е платформа за креативните постижения на множеството дейци на културата у нас – един документ на времето, доказващ, че с цел да просперира нацията ни, тя би трябвало да поддържа, обикне и заживее с изкуствата по този начин, че те да трансформират България в обществен, стопански, културен проект.

В нашата Родина има толкоз доста гений и той следва да се трансформира във визитната ни картичка пред света, само че и да е източник на обединяване, ентусиазъм и развиване за самите нас и децата ни “, показва Соня Йончева за мотивацията си да сътвори медия за просвета.



Изданието „ Български актьор “ се появява за пръв път под небосклона през далечната 1926 година и до 1934 година излиза като формален орган на Съюза на българските трагични и оперни актьори (първообраз на днешния Съюз на артистите в България). На страниците му изява са намирали публикации като „ Човешките права на актьора “, „ Обществените театри в Германия и нашите театри “, „ Елементи на драматическото изкуство “, „ Значението на оперния хор “, „ Постигане на музикално схващане “ и още голям брой разнородни тематики.

Още в първия брой на „ Български актьор “ от 2024 година ще намерите параленост със актуалното разбиране за „ музикално схващане “ на публиката през днешния ден. Във всеки собствен брой списанието ще построява сходен мост с времето отпреди век, с цел да се вгледа в провокациите, само че и в решенията за културния бранш на България.

„ Това, което съм сюрпризирана да видя е, че, от една страна, доста от проблемите, за които приказваме през днешния ден, са съществували и тогава - и то освен в български подтекст, тъй като това е била медия с европейски образ и наличие. Има чувствителни тематики, които никой не е посмял да позволи цялостен век и за мен това е шокиращо!

От друга страна обаче, тази новост може да си разбираем и с обстоятелството, че ние пресъздаваме изкуство, което се е зародило преди 400-500 година (в случая с операта), а при театъра – още от дълбока древност; и формите, потвърдили се като сполучливи през времето, се трансформират доста мъчно, въпреки през днешния ден да се търсят и по-модерни изразни средства “, споделя още Соня Йончева в извънредно изявление за първия брой на „ Български актьор “.



В новото издание читателите ще открият още портрети на актьори, задълбочени изявленията, репортажи от мястото на събитието; тематики, свързани с връзката сред изкуството и психологичното здраве, силата на културната дипломация, авторски рецензии за изложения, оперни и театрални спектакли, концерти и кино. Запазена марка на списанието ще бъде и представянето на „ Културен календар “ с идни фестивали, креативен сезони и бележити събития в региона на изкуството у нас.  

Списание „ Български актьор “ се осъществя с поддръжката на продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Events. През първата година от публикуването си то ще бъде тримесечник. Пилотният печатен брой е на цена от 8 лева, а от есента се чака цифрово издание, чийто цялостен списък ще е свободен за достъп против абонамент също от 8 лева и ще дава опция и за конгрес, в който да се дискутират тематики, свързани с културата, както и да се оферират хрумвания и материали за обогатяване на наличието от страна на сътрудници, експерти, фенове и фенове.

Списанието ще се продава и онлайн, на мястото на събитието в Античния спектакъл в Пловдив при дълго чаканото завръщане на Соня Йончева в родния й град с блестящата церемония „ Тоска “ на 4 юни, отдадена на 100-годишнината от гибелта на Джакомо Пучини и 70-годишния празник от основаването на Държавна опера Пловдив.



 
Соня Йончева основава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година Мисията на певицата и нейния екип е да осъществят разнородни планове и събития в региона на изкуството и да ги сервират по нов метод, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени със SY11, са " Завръщане " в Античен спектакъл Пловдив през лятото на 2020 година, а година по-късно - огромната оперна церемония, събрала близо 6500 души пред храм-паметника " Свети Александър Невски " - с присъединяване на Соня Йончева, Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и съпровода на Софийска филхармония.

Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева " Прераждане " ( " Rebirth " ), публикуван през 2021 година и представянето на барокова стратегия в разнообразни страни, както и у нас с композициите от този албум. През април 2023 година следва концертът на Соня Йончева " Хендел " под съпровода на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър " Изкуството на барока ".

През същата година се появява и албумът " Куртизанката " на Соня Йончева, продуциран още веднъж от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена " Петнадесет огледала ", показва 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната блестяща международна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 година и към този момент е преведена на няколко езика заради нестихващия интерес на феновете ѝ от целия свят.

Другият доста значим план на SY11 е сезонът " Съкровени гласове " (2023/2024), събрал в своето първо издание разнообразни млади водещи интернационалните типичен актьори. Вторият сезон на " Съкровени гласове " през 2024/2025 година на собствен ред ще включва концерти на едни от най-утвърдените имена в международното оперно изкуство. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР