До 23 май на различни локации в София се провежда

...
До 23 май на различни локации в София се провежда
Коментари Харесай

Дързък, еклектичен, еротичен и политически ангажиран - 17-ят Антистатик

До 23 май на разнообразни местоположения в София се организира 17-то следващо издание на Международния фестивал за актуален танц и пърформанс „ “.

За да се срещнат с българската танцова сцена, в страната идват над 40 интернационалните посетители - селекционери на водещи танцови фестивали и институции, както и критици и танцови откриватели от целия свят, оповестяват уредниците.

Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „ Повече от един танц “, а тримата съоснователите на фестивала, артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, изясняват за какво:

„ В света на 17-ия „ Антистатик ” танцът не е просто акт на себеизразяване, а квантов скок, който преобразява освен пространството към нас, само че и всеки вътрешен свят. През танца сътворяваме нови действителности, преодоляваме стандарти, заличаваме неправилни показа, свързваме се с другите. Повече от един танц е необходим, с цел да продължим. “

На 15 май в България още веднъж идва нашумялото немско дуо Верена Билингер и Себастиан Шулц. След като в границите на Романтичното издание на „ Антистатик “ през 2017 година двамата подвигнаха градусите до алено със своя „ Романтичен следобяд “, учещ хореографския капацитет на целувката, в „ hip piece ” те насочват вниманието върху „ центъра на всички стремежи и сексапил, мотора на танца “ в тялото, а точно ханшът и бедрата, изясняват уредниците.

Дните от 16 до 19 май са непокътнати за интензивна среща с част от най-хубавите български танцови представления, основани през последните две години, тъй като в границите на 4 дни ще се организира 4-тата Българска танцова платформа на „ Антистатик “. Тя ще показа работата на 15 български актьори. На 20, 21 и 22 май фестивалът демонстрира три представления, основани като част от интернационалния план " SEEDS " - трима изявени хореографи от България, Сърбия и Румъния основават свои представления с млади, интернационалните екипи. 

На 20 май е българската премиера на „ Тела на лимита “ на хореографката Йоана Марчидан (Румъния). Тя насочва вниманието към изпълнителите на самостоятелната сцена, с цел да разбере повече за възприятието им за принадлежност и по какъв начин се оправят с изтощителния темп на съвремието, забързан още повече от непрекъснато писане на планове и страха от непрозрачност.  На 21 май хореографът Игор Коруга (Сърбия) се впуска в танцово проучване върху вероятните способи за битка с капитализма със своето зрелище „ Неустойчиви приятели “.  На 22 май е време за новата версия на емблематичното зрелище на хореографа Вили Прагер (България) - “Transformability: Forever [донякъде мюзикъл] ".

На 23 май 17-тото издания на „ Антистатик “ приключва паметно с представлението „ Танцови указания “ на Моритц Острушняк (Германия). В него хореографът остава правилен на еклектичния си жанр, в който изпълнителят на сцената незабелязано минава от обичайния танц шуплатлер до балетния скок grand jeté, от работа с краката като при бокса до придвижвания от брейка, от балетен поклон до скачане на въже, до момента в който неспирният темп, задаван от дишането, скачането и звуковата среда обвързва всички тези противоречащи си детайли по неделим метод в едно цяло. 

Организаторите са планували специфичен фестивален билет на цена от 90 лв., даващ достъп до 10 събития от програмата на Българската танцова платформа, оповестяват от там.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР