В България, където върховенството на закона е под постоянна заплаха,

...
В България, където върховенството на закона е под постоянна заплаха,
Коментари Харесай

Йончева пита Кьовеши: Надежда сте за гражданите, кога започвате?

В България, където върховенството на закона е под непрекъсната опасност, жителите чакат работата на европейската прокуратура с неспокойствие, тя е знак на вяра. В тази връзка по кое време ще започнете същинската активност? Това попита Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, европейския основен прокурор Лаура Кьовеши по време на съвещанието на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи във вторник, оповестиха от пресофиса на Йончева.

Тя изиска да знае още по какъв начин е проведена работата на прокуратурата, която ще се занимава с доста случаи, тъй че да подсигурява, че европейският бюджет е предпазен. Елена Йончева попита и за неотдавна подписаното съглашение за съдействие с Европол – дали двете институции ще работят по съответни случаи дружно или ще обменят информация.

„ Бих желала още на следващия ден да стартираме работа “, отговори Лаура Кьовеши. „ Направихме всичко, което зависи от нас, подготвени сме, само че към момента не са избрани всички европейски делегирани прокурори. Някои страни не са почнали процедурата, други са в ход и ще приключат през февруари “, сподели още тя. Лаура Кьовеши заяви, че европейската прокуратура ще подпише съглашения и с ОЛАФ, и с Евроюст, с цел да може да се откри тясно съдействие и с тях, с изключение на с Европол, както в обмяната на информация, по този начин и в анализирането на данни и провеждането на образования. Тя чака европейската прокуратура да работи по към 2 000 случая годишно.

„ Моята работа е да подсигурявам, че европейските прокурори ще са в действителност самостоятелни от националните управляващи “, даде обещание още Лаура Кьовеши.

В полемиката комисарят по правораздаване Дидие Рейндерс разяснява: „ Трябва да сме сигурни, че проведената престъпност няма да се възползва от средствата от европейския бюджет и фонда за възобновяване “. За нас е значимо европейската прокуратура да стартира по-скоро работа, сподели той. Според Дидие Рейндерс опцията финансирането да бъде употребявано по-бързо и по-гъвкаво от държавите-членки усилва риска, заради което европейската прокуратура ще играе значима роля. Тя би трябвало да подсигурява, че всяко евро ще бъде изхарчено за справяне с рецесията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР