Днес се отбелязва Международният ден на акушерките. Чества се в

...
Днес се отбелязва Международният ден на акушерките. Чества се в
Коментари Харесай

Недостиг на поне 2000 акушерки у нас

Днес се отбелязва Международният ден на акушерките. Чества се в над 50 страни в света. В България данните в Националния професионален указател сочат, че има над 3700 акушерки. Но дефицитът им в здравните заведения е непрекъснат.

 

Има няколко университета у нас, в които се учи специалността. Но данните на лечебните заведения демонстрират, че в системата липсват най-малко още 2000 акушерки. Въпреки това, в болница " Майчин дом " постоянно има искащи да се учат. Средната възраст на дейните акушерки тук е към 30 години. Но и в столичната болница се усеща неналичието на фрагменти.

 

 

" Със сигурност има и може би една от аргументите за това е ниското възнаграждение като цяло, само че една акушерка, започваща да учи самата специалност и да разбере какво в действителност е акушерството, се влюбва и сигурно няма по какъв начин да се откаже от това ", безапелационна е Шукрие Бошнакова, акушерка в родилна зала в СБАЛАГ „ Майчин дом “.

 

Акушерките от " Майчин дом " споделят, че всеки случай, който минава през тях, го запомнят и претърпяват. За благополучие леко миналите раждания са повече от затрудненията.

 

 

" Изживяваме всичко всекидневно. Било то по-трудно, по-сложно като случай и за в този момент се надявам всички пациентки да са окей и те са окей ", сподели Анна-Мария Велкова, акушерка в родилна зала в СБАЛАГ „ Майчин дом “.

За акушерките днешният празник е значим, тъй като се надяват, че посредством него обществото ще се замисли за значимостта на тяхната специалност.

 

Акушерките от " Майчин дом " си пожелаха да могат и отсега нататък да посрещат от ден на ден здрави бебета.

 

Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР