В България е разписан противораков план на експертно ниво, очакваме

...
В България е разписан противораков план на експертно ниво, очакваме
Коментари Харесай

Д-р Антоанета Томова: В България е разписан противораков план на експертно ниво, очакваме институциите да го финализират

В България е написан противораков проект на експертно равнище, чакаме институциите да го завършват. Това сподели за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ Антоанета Томова – КОЦ " Пловдив “.

" В целия свят индикаторите за успеваемост в управлението на рака са по-добри, тъй като в богатите страни от десетилетия това е процедура. Там вършат скрининг и на рака на простатата, и на рака на гърдата, и на рака на стомаха, и на дебелото черво, и така нататък В момента Европа написа своя Противораков проект. България като европейски член също разписахме използването на този Европейски противораков проект в български условия. Експертите от началото на годината доста интензивно работихме и някъде през юни го представихме на министерството този план. На експертно равнище противораковият проект за България е подготвен. Очакваме институциите да поемат към този момент, да го завършват и с политическа воля, финансиране, законодателни и други интензивности, той да стартира да се случва. В този противораков проект има четири съществени стълба. Първият е предварителна защита на здравето и скринингови стратегии, вторият е новаторско диагностициране, третият е новаторска терапия и четвъртият е палиативни грижи, качество на живот. Всичко това – въз основата на една необятна цифровизация, осъвременяване и модернизиране на всички системи, които са въвлечени “, добави доктор Томова.

Според нея смисълът е в ранната и навременна диагностика. " Рано да лекуваме, да може да излекуваме, да изкореним заболяването и тогава и 5-, и 10-, и 20-годишната преживяемост са доста високи. Обратно – в случай че пристигна късно пациентът да ни потърси, ние отново ще грижим доста, само че е доста по-нисък процентът на успеваемост. “

Доктор Томова е безапелационна, че трендовете след така наречен тригодишен ковиден интервал са притеснителни. " Защото това време, в което здравните системи бяха парализирани и беше приоритизирано диагностиката и лекуването на пациенти най-вече с КОВИД, всички други хронични диагнози, включително и онкологичните, минаха на втори проект, което в действителност се отрази доста зле, тъй като закъсня диагностиката, пациентите с тези постоянно срещани ракови болести на процедура не бяха диагностицирани в точния момент и ние към този момент след КОВИД към този момент виждаме доста изпуснати и напреднали, или даже метастазирали случаи както във връзка с рака на гърдата, по този начин и за простата, за храносмилателни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР