В арненци се обръщат към адвокат Стела Николова на малко

...
В арненци се обръщат към адвокат Стела Николова на малко
Коментари Харесай

Стела Николова от „Демократична България“, която събаря стените на политическата арогантност във Варна

В арненци се обръщат към юрист Стела Николова на малко име - тя е просто „ Стела “. Когато я видят на улицата, когато й пишат, когато й се обаждат по телефона за подпомагане и поддръжка, а по-късно и когато й благодарят, че им е помогнала.

За тях тя не е „ госпожата политик “, която да им губи времето с дежурното отблъскване на номера: „ Моля, напишете сигнал до канцеларията на общината и си вземете входящ номер… “. Тя е като тях. Винаги е подготвена да се отзове и да се погрижи, постоянно взема драговолно проблемите на хората в родния й град.

Стела беше политик, без да знае, стигна до политиката по най-естествения път, както се случва в естествените демокрации –

като бранител на публичните дела

и победител в борбите за интереса на жителите. В България през целия непосилен преход беше противоположното. Гледахме като фенове без право на думата по какъв начин в националния и в локалния парламент влизат никому непознати кариеристи, пуснати с парашут в листите от партийните централи, натрапени на жителите като котараци в чувал. Със Стела Николова и другите цивилен деятели този циничен модел се пукна. Хората не желаят високомерни политикани, а водачи, с които да се асоциират. На които имат доверие и на които разпореждат очакванията си.

Затова и Стела е толкоз известно лице на Варна. „ Демократична България “ я номинира няколко пъти на избори поради идеите и дейностите й. Стела постоянно е „ гражданска квота “ – жителите и техните права, потребности и ползи са нейната котва, която я държи крепко стъпила на земята.

Със Стела са свързани безчет цивилен борби с властта: предпазването на Морската градина от лакомията за презастрояване и за превръщането й в паркинг; за запазването на зелените пространства и ограничение на замърсяването. Тя е същински зелен политик.

Беше изострен критик на ръководството доста преди да стане общински консултант във Варна през 2019 година А когато варненци я избраха в локалния парламент, стана още по-активен бранител на гражданския интерес. Да, политиката дава лостове на

хората да трансформират към положително средата, в която живеят

И не, политиката не би трябвало да е средство за плячкосване на публичния запас.

Стела е основателят на няколко митинга в отбрана на правораздаването и човешките права. Написала е десетки сигнали до прокуратурата за нередности, корупция, схемаджийство, мътно финансиране, екологични закононарушения. Тя сезира Европейската прокуратура за скъсаната фекална тръба във Варненското езеро, откакто администрацията на града месеци наред криеше за повредата, до момента в който не се разрасна до екологична злополука.

Когато стана общински консултант, всички започнаха да я търсят, обнадеждени, че най-накрая някой ги чува и е съпричастен с тях. Твърде дълго варненци бяха търпели общинската и държавната администрация да ги подценява.

А в действителност не е ли това задължението на властта?

Един случай демонстрира доста добре какъв човек и политик е. По време на акцията за локалните избори през 2019-а тя срещна млад мъж в инвалидна количка. Живееше като куче в колиба от 2 кв. м на един градски тротоар. Той я помоли за помощ да получи общинско жилище. Тя бе следващият политик, който индивидът с увреждания моли все за същото през последните 8 години. Всички му обещавали, че ще създадат нещо и след това - нищо. Стела обаче одобри казуса му като собствен. Поведе няколкомесечни битки с бюрокрацията на общината да обезпечи жилището, на което измъченият човек имаше право по закон. Как приключи история ли? Той получи общинско жилище. Обаче Стела не миряса, а написа в обществените мрежи апел за помощ жилището да бъде обзаведено, тъй че да стане естествен дом. Откликнаха хора от цяла България.

Варненци считат Стела за политик от нов тип. Затова я харесват. Тези пък, които не я харесват, я почитат.

С поддръжката на демократичната общественост във Варна, Стела беше определена за народен представител в 45-ото Народно заседание. С преференция. Помните я на трибуната, от която настояваше за отчетност на основния прокурор. Помните и по какъв начин ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи неодобряваха решението за парламентарен надзор на безконтролния основен прокурор.

Стела Николова отново е в надпреварата за депутат на варненци. Гражданите й имат вяра. Доверието, дружно с приемането и честността, е най-крехката част в човешките връзки. Градиш доверие с години, само че можеш да го унищожиш за секунди, то не се купува и не се продава като гласове на избори. Така мисли Стела.

Искам във Варна и в цялата ни страна да има независимост и правда,

пред която всички са равни, с цел да модернизираме България и всеки български жител да развие капацитета си. Това споделя Стела и има вяра, че ще е допустимо.

Стела Николова е претендент от „ Демократична България “ – номер 23 в бюлетината. Гласувайте за нея с преференция 103.

Тя ще бъде довереният представител на варненци в Народното събрание.

Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> --> На изпит: - Какво се е случило след гибелта на Наполеон? Студентът: - Погребение, професоре.. Професорът: - Колега, елате през сепетември за 40...! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниИма ли последствия за ЗемятаИзберете своя любимец на уеб страницата на https://greatmonday.bgСпоред Диана Ковачева въпросното законодателно решение опонира на няколко разпореждания от КонституциятаСлед всеобщо измиране през 2015 година, имаше опасения, че животното е на ръба на изчезванеУчените допускат, че стълбът от пепел тогава е достигнал 20 километра височинаAко не сте вложили до момента, можете да опитате систематичното вложение, наречено в ОББ „ Систематичен капиталов проект “В края на предходната седмица регулаторът оповести резултатите от своя инспекция в газовия оператор. Какво се споделя в тяхКъм днешна дата са доставени всички 421 машини за гласуването зад границаПроверява се поръчката за автомобила, платен за потребностите на градоначалникаСпоред нея най-важното, което човек би трябвало да направи в живота си, с цел да има положително бъдеще, е да учиКръстът на Джордж е най-високото отличие за смелост, присъждано на цивилни лицаОт пресслужбата на кралското семейство оповестиха, че Кейт няма никакви симптомиТова оставя вечно диря в живота„ Киното не е мъртво “Неговият филм „ Москва не има вяра на сълзи ” е отличен с „ Оскар ”То с размерите на Луната, само че по-тежко от СлънцетоОт мрежата Защо горещите талази се назовават „ спокоен палач “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР