В активния сезон за бране на билки текат масови проверки

...
В активния сезон за бране на билки текат масови проверки
Коментари Харесай

Почна се! Удариха с глоби берачи на билки в Монтанско

В дейния сезон за бране на билки текат всеобщи инспекции на пунктовете за изкупуване на лечебните растения и все по-зорко се наблюдават местностите с огромни залежи. За предишния месец от районната ревизия по околната среда и водите в Монтана са получили няколко сигнала за нередности, като един от тях е бил за нерегламентирано бране на билки и противозаконното им изкупуване.
Единият сигнал до еколозите е постъпил от районното полицейско ръководство в Бойчиновци. Ченгетата са съобщили, че са задържали бус, в който са открити 10 чувала цвят от червен божур. Превозното средство е спряно над село Охрид в местността „ Пъстрин рид “. При инспекцията си униформените са открили, че притежателят на арестувания бус прави нерегламентирано бране на лечебното растение. Мъжът нямал квота за събиране на билки под специфичен режим на запазване и прилагане за актуалната година и му е формиран акт.
От 500 лв. стартират санкциите за първо нарушаване на компании и хора, които събират или купуват билки. Според закона, по 1000 лв. е за всяко последващо нарушаване.
За тази година със заповед на министъра на околната среда и водите са избрани допустимите количества билки под специфичния режим на запазване и прилагане на лечебните растения. За областите Видин и Монтана са избрани да бъдат събрани следните възможни количества билки /в кг изсъхнало тегло/: по 300 кг цвят червен божур, по 250 кг цвят иглика и по 500 кг филиз лековит ранилист.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР