В Афганистан бяха открити някои държавни университети за първи път

...
В Афганистан бяха открити някои държавни университети за първи път
Коментари Харесай

Афганистанските университети отново отвориха врати за жени, талибани с калашните охраняват

В Афганистан бяха открити някои държавни университети за първи път след завземането на властта от талибаните през август, оповестява БГНЕС. Сега в тях ще могат да се образоват и дами, откакто съгласно публични представители образователните заведения ще бъдат разграничени по сексуален симптом.

Повечето междинни учебни заведения и всички държавни университети бяха затворени за девойки, когато твърдолинейната ислямистка формация се върна на власт. Това породи опасения, че на дамите още веднъж ще бъде неразрешено да учат, както се случи по време на първото ръководство на талибаните през 1996-2001 година

" Това е миг на наслада за нас, че занятията ни започнаха ", споделя Зарлаща Хакмал, която учи право и политически науки в университета в Нангархар. " Но към момента се тормозим, че талибаните могат да ги спрат ", признава тя пред Агенция Франс Прес.

Длъжностни лица оповестиха, че в сряда са открити университетите в провинциите Лагман, Нангархар, Кандахар, Нимроз, Фарах и Хелманд. По-късно този месец е планувано да бъдат обновени действия и в други елементи на страната. По информация на Агенция Франс Прес, тази заран в университета в Лагман са влезнали единствено шест дами, покрити с бурка.

Талибански бойци охранявали входа, а на вратата имало картечница, инсталирана на триножник. Един от чиновниците споделил, че занятията ще бъдат разграничени, като дамите ще се образоват заран, а мъжете - следобяд.

Талибаните декларирали, че не възразяват против образованието на дамите, само че желаят класовете да бъдат разграничени и образователната стратегия да се основава на ислямските правила.

Повторното отваряне на някои университети в сряда се случва седмица откакто делегация на талибаните организира диалози със западни публични лица в Норвегия, където върху тях беше оказан напън за възстановяване на правата на дамите. В подмяна на това беше дадено да се освободят милиарди долари от иззети активи и замразена задгранична помощ.

Спирането на помощта провокира филантропична рецесия в Афганистан, който към този момент е унищожен от десетилетия война.

Нито една страна към момента не е признала новия режим на талибаните, които дават обещание по-мек вид на суровото ръководство, особено за първото им ръководство. Режимът наложи редица ограничавания на дамите като им забрани да работят на доста държавни длъжности. Талибаните настояват, че до края на март всички учебни заведения за девойки ще бъдат отворени още веднъж.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР