Узрелите бобови растения се считат за едни от най-полезните хранителни

...
Узрелите бобови растения се считат за едни от най-полезните хранителни
Коментари Харесай

Кога да консумираме и избягваме бобовите култури?

Узрелите бобови растения се смятат за едни от най-полезните хранителни артикули за индивида. Сварените зърна съдържат огромно количество белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Всъщност белтъчините в лещата и най-много в соята се доближават по състав на тези в месото.

Соята да вземем за пример съдържа 36.5 г % белтъчини. Това ще рече – два пъти повече белтъчини от говеждото месо. В състава и влизат още 15.5 г % мазнини и 26 г % въглехидрати.

От всички варива тя е и най-богата на витамини и минерални соли. Кълновете й съдържат доста количество витамин С.

В соята има и задоволително количество лецитин. Тази субстанция играе значима роля за естествения напредък на организма и спокойното действие на нервната система. Ето за какво е подобаваща храна за подрастващи и хора с проблематични нерви. Все отново имайте в поради, че прекаляването с нея е противопоказно, защото съдържа не малко мазнини.

 Кога да консумираме и заобикаляме бобовите култури?

Лещата от своя страна е богата на желязо, витамин В1 и лецитин. Особено потребна е за заболели от анемия. В по-малки количества се предлага и на хора с чернодробни проблеми.

Зеленият боб също е един от най-хубавите представители на бобовите култури. Съдържа малко белтъчини и въглехидрати, само че за сметка на това доста количество от витамините С, В2 и каротин. Специалистите го предлагат като извънредно подобаваща храна за диабетици, заради ниските въглехидратни равнища. Подходяща храна е и за хора, страдащи от бъбречни и чернодробни болести.

Зеленият грах е два пъти по богат на мазнини от зеления боб. Освен това има в състава си следи от мазнини и много въглехидрати. Богат е още на витамини от групата В, на витамин С и лецитин.

 Кога да консумираме и заобикаляме бобовите култури?

Бобовите растения се доста потребни и за костната система. Сварени, те са богати на скъпи минерали – фосфор, калий, магнезий, желязо.

Богати са на витамин С. Съдържат и витамини от групата В. Грахът, соята и лещата имат в състава си и каротин.

При проблеми със стомашната лигавица е целесъобразно да избягвате бобовите култури. Те съдържат огромно количество груба целулоза и пурини, която с изключение на, че нервира стомаха, образува газове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР