Уволняваме всички областни военни комисари. Тази система трябва да се

...
Уволняваме всички областни военни комисари. Тази система трябва да се
Коментари Харесай

Корупция в Украйна: Взимали са в брой и в криптовалута

" Уволняваме всички регионални военни комисари. Тази система би трябвало да се ръководи от хора, които знаят тъкмо какво е война и за какво цинизмът и подкупността във време на война съставляват държавна измяна. Войници, които са били на фронта или не могат да водят война, тъй като са изгубили здравето си или са останали без крака, само че са запазили достолепието си и не демонстрират цинизъм - точно на тях можем да поверим тази система ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски след съвещанието на Съвета за национална сигурност и защита (СНСО), на което беше взето съответното решение.

Зеленски: " Едни са вземали пари в брой, други - криптовалута "

Срещата беше предшествана от инспекции в териториалните Центрове за ръководство и обществено подкрепяне (ЦУСП), които замениха руската система на военните комисариати в Украйна. Задачата на тези органи е да провеждат военната работа и мобилизацията. Централното бюро за следствие заяви, че против чиновници на териториалните центрове са формирани 112 наказателни производства, открити са други 33 подозрителни случая, а 15 обвинителни акта са импортирани в съда.

Сред упрекнатите има чиновници на градските, районни и регионални военни комисариати, на военно-медицинските комисии, както и други длъжностни лица. Злоупотреби са открити в разнообразни области: Донецка, Полтавска, Виницка, Одеска, Киевска, Лвовска. „ Някои са вземали пари в брой, други криптовалута – това е единствената разлика. Навсякъде - един и същи цинизъм “, написа в Телеграм президентът Зеленски.

Преди това в Украйна избухнаха няколко абсурда, свързани с управлението или с представители на териториалните центрове. Според журналистическо следствие някогашният към този момент боен комисар в Одеса Евгений Борисов е упрекнат, че се е обогатил нелегално със стотици милиони украински гривни. След началото на съветската експанзия против Украйна родственици на Борисов са се сдобили с първокласни парцели в Испания и са купували скъпи коли.

Междувременно Евгений Борисов е уволнен и арестуван. След този случай започнаха всеобщи инспекции в териториалните центрове. Така излязоха на бял свят и други злоупотреби: бойци са построили имение на боен комисар в Закарпатието, а различен от Ровненска област е малтретирал подчинени.

По какви критерии са уволнени всички регионални комисари?

Парламентарно показаната съпротива изиска от Зеленски да оповести критериите, по които са уволнени всички шефове на териториалните центрове – а освен уличените в злоупотреби. „ Ако всички те са вземали подкупи и са взели участие в противозаконни дейности, те не би трябвало да бъдат уволнявани, а би трябвало да влязат в пандиза ", написа в Телеграм съпредседателката на фракцията " Европейска взаимност " във Върховната рада Ирина Герашченко.

" Армията не е и в никакъв случай няма да бъде сурогат на наказателната отговорност. Длъжностните лица, които объркаха пагоните с персоналната полза, сигурно ще бъдат изправени на съд ", съобщи в отговор украинският президент. Той означи още, че уволнените военнослужещи и други длъжностни лица с пагони, за които не са открити данни за закононарушения или нарушавания, ще би трябвало да отидат на фронта, в случай че желаят да запазят пагоните и достолепието си.

Големи изкушения

„ Изкушенията в системата са огромни “, споделя за Дъждовни води политологът и ръководител на управителния съвет на Центъра за приложни политически проучвания " Пента “ Владимир Фесенко. Той напомня, че казусът с корупцията във военните комисии е прочут още от руско време, само че в този момент залогът е още по-голям, защото доста хора се пробват да си платят, с цел да не отидат на фронта. „ Времето ще покаже дали новоназначените там ще устоят на изкушенията ", добавя той.

Не е задоволително просто да се сменят едни хора с други, защото те попаднат в същата корупционна среда, споделя Глеб Каневски, началник на антикорупционната организация State Watch. Според него би трябвало да се стартира още в този момент със основаването на вътрешни одити и антикорупционни органи, с цел да се подсигурява, че териториалните военни комисии работят транспарантно. Също и Любов Галан от правозащитния център „ Принцип “, който обезпечава правна помощ за военните, счита, че без бистрота в работата на териториалните центрове е невероятно да бъде решен въпросът с корупцията там – дори и с нови управления.

Корупция и по границите

Новите назначения няма да изкоренят корупцията във военните комисии, счита и ръководителят на Националната организация за предварителна защита на корупцията (НАПК) Александър Новиков. " Ако не променим системата и разпоредбите и просто назначим други хора, дори и такива, които са били на фронта и са взели участие в сражения, те ще бъдат интегрирани в съществуващата система и най-после отново ще има корупция ", показва той.

НАПК е изготвила проект с ограничения, свързани с разпоредбите за прекосяване на границите. Според Новиков сред двете има директна връзка, защото военните комисии издават удостоверения за невалидност за военна работа, а тези документи пък дават право да се напуща страната. Затова би трябвало да се трансформират разпоредбите за прекосяване на границата, безапелационен е шефът на антикорупционния орган.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Украйна: да хванеш пушка за пръв път на фронта

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР