Увеличените безпринципно възнаграждения в някои сектори от кабинета “Петков, включително

...
Увеличените безпринципно възнаграждения в някои сектори от кабинета “Петков, включително
Коментари Харесай

От Търговската палата очакват ръст на сивата икономика

Увеличените безпринципно хонорари в някои браншове от кабинета “Петков ”, в това число и в държавната администрация, може да докара до нов взрив на сивата стопанска система, предвижда ръководителят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Решенията на кабинета Петков да усили заплатите, да вземем за пример в образованието, без реализиране на авансово слагане на цели, както и в нереформирани браншове, макар обещанията за усъвършенстване на администрацията, ще докара до евакуиране на работната ръка от индустриалните браншове. Това в допълнение ускорява казуса с неналичието на квалифицирани фрагменти и покачва натиска за повишение на заплатите, разяснява Симеонов.

Рекордната инфлация, регистрирана през последните месеци по време на ръководството на кабинета “Петков ”, също покачва упованията на служащите за по-високи хонорари. Необходимите за тази цел средства работодателите ще би трябвало да обезпечат посредством понижаване на облагите и надлежно на вложенията в рационализация на производствата. От БТПП чакат тези проблеми да доведат до увеличение на сивия бранш в стопанската система и надлежно до понижаване на приходите в държавния бюджет.

Повод за мненията му са данните от 13-то издание “Bulgaria in Figures ”, направено от БТПП, което отразява главните макроикономически знаци на страната за последните пет години, както и обръща внимание на мястото на България в интернационалните ранглисти, което е първият допир на задграничните вложители с действителността в страната.

България отстъпва съществено в класацията на World Justice Project по отношение на “Индекс за господство на закона ”. Страната ни намалява позицията си от 53-то място през 2020 година измежду 128 страни до 62-ро място през 2021 година Въпреки включването на 11 нови страни в класацията, страната ни утежнява позицията си с 9 места.

От 32-ро място през 2020 година България изпада до 36-то място и в показателя за “Икономическа независимост по света ”. България се нарежда по-лошо и в “Индексa на глобализация ”, където пада с една позиция по-надолу до 33-то място от 208 страни.

При Индекса за правене на бизнес по индикатора “Свързване с електричество ” България се подрежда след 110-о място. Все още остана неуреден въпросът с бързото и елементарно включване на новопостроено дружество или постройка в електрическата мрежа, разясниха от БТПП.

Симеонов предвижда изпадане на страната ни в криза, само че изрази вяра този интервал да не продължи дълго.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР