- Увеличава ли се вероятността от предсрочни избори през лятото?

...
- Увеличава ли се вероятността от предсрочни избори през лятото?
Коментари Харесай

Анастас Стефанов, социолог: Мандатът на Трифонов ще разплете...

- Увеличава ли се вероятността от предварителни избори през лятото?

- В последните няколко дни сякаш се усилва, само че основно остава какво ще направи " ИТН " идната седмица. Тогава прожекторите ще се насочат към партията на господин Трифонов и ще има по-голяма изясненост какво ще се случва. Но е напълно действителна опцията през лятото да се намираме в развой на избори.

При предварителни избори ореолът на антистатукво на новите партии към този момент ще е избледнял

Радев може да даде третия мандат на Демократична България, с цел да събира поддръжка за президентския избор

След петък времето сигурно не е зложелател на ГЕРБ

- Г-н Стефанов, неизбежно ли беше фиаското след първата ротация на парламентарната рулетка?

- Най-вероятно ГЕРБ ще върне през днешния ден получения мандат за сформиране на кабинет заради обстоятелството, че главните сили, които бяха разпознати като евентуални сътрудници - Демократична България и ИТН, отхвърлиха даже политически съвещания. Така малко по малко доближаваме до политическата кулминационна точка на това, което следим от изборите на 4 април насам - връчването на мандат на така наречен kingmaker (фигура с въздействие за политическата последователност - б.р.) в 45-ия парламент, каквато се оказа партията на Слави Трифонов.

- Каква е вероятността Слави Трифонов да сформира кабинет, какъвто всички останали играчи в този парламент са подготвени да поддържат?

- Да, поддръжка е изразена, само че имаме учредения да мислим и в двете направления - че Трифонов може да се опита да предложи държавно управление, само че може и да не го направи, както се вижда от изявления на зам.-председателя на партията Тошко Йорданов.

Вероятно господин Трифонов и екипът му разискват разнообразни хипотези от позиция на политическия интерес. Той може да се търси в съставянето на кабинет с къс небосвод за реализация на набор от оперативни цели, артикулирани от всички протестни обединения. Но съществува и вероятността от отвод за сформиране на кабинет с претекста, че България е в патова обстановка и разположението на силите в Народното събрание сега не е задоволително за генерирането на задоволително поддръжка за радикални промени.

Г-н Трифонов към този момент разгласи: Мажоритарен избор, когато имаме постоянен парламент! Може нещо сходно да се стартира при догадка, че " ИТН " откажат съставянето на кабинет.

Не знаем обаче по какъв начин би се случил сходен отвод -

незабавно при приемане на мандата или ще се изчака, с цел да бъдат направени старания за кабинет.

Вече видяхме синхрон сред трите партии на митинга при редица изявления и гласувания в пленарна зала. Може да станем очевидци на политически съвещания, от които да се роди нещо ненадейно. Струва ми се, че групировката към госпожа Мая Манолова не е доста заинтригувана от скорошни избори - тя е с най-крехък резултат, а при нов избор динамичността на протестния избор може да се промени.

- Ако се стигне до трето завъртане на
рулетката, на кого е най-вероятно президентът да връчи мандат за сформиране на кабинет?

- Ако президентът не го даде на третата по величина политическа мощ Българска социалистическа партия, би трябвало да имаме поради няколко политически съображения. Първо - президентът няма да даде мандат на партията, която по принцип го е издигнала и която на своя пленум неотдавна го поддържа за втори мандат. Има обаче и втора логичност - президентът политически да намигне, като връчи третия мандат на Демократична България. Това сигурно може да се схване от позиция на политическия интерес на господин Радев при идните президентски избори наесен.

Освен че са мажоритарни, при тях най-вероятно ще се стигне до балотаж,

където всеки от претендентите ще се нуждае от поддръжка от разнообразни страни.

С днешна дата е прекомерно рисковано да се предвижда дали консултациите, които Демократична България би провела, могат да дадат потребен резултат за сформиране на кабинет.

В началото изглеждаше доста евентуално да вървим към нови ускорени предварителни избори, след което се сътвори чувство, че въпреки всичко има възможност да се сформира кабинет, който да осъществя най-важните допирателни точки от дневния ред, декларирани в Народното събрание - ремонт на изборното законодателство, европейския План за възобновяване и резистентност, нов състав на ЦИК. Политическата обстановка у нас сега е също като изменчивото пролетно време, в което слънце и дъжд се сменят по няколко пъти дневно.

- Кой би изгубил най-вече от бързи предварителни избори?

- Нямаме опит на избори незабавно след избори в последните 30 години. От основно значение за резултата при предварителни избори ще бъде психофонът страната, който ще зависи от информационните благоприятни условия на политическите партии. Ще зависи от това до каква степен партиите, които бяха бенефициент на желанието за смяна в последните избори, ще могат да генерират още подобен огромен углавен избор.

Има обаче и втора догадка - до каква степен сред двата избора няма да повлияе демобилизационно на някои от политическите сили избледняването на облика на ГЕРБ като ръководещи. Става въпрос за политически сили без твърди ядра, чиито гласоподаватели на последните избори взеха решение да гласоподават безусловно в последните дни от акцията.

Не знаем дали тези гласоподаватели още веднъж ще отидат да гласоподават за същата политическа мощ

Не знаем и до каква степен гласоподавателите на някои от новите партии няма да се ориентира към Трифонов, т.е. да има консолидиране на протестен избор за сметка на различен протестен индивид. Това са хипотези, годни в разнообразни сюжети.

Една от огромните въпросителни обаче е дали нови предварителни избори няма да възпроизведат същата или доста сходна патова обстановка в Народното събрание.

Тогава новите политически сили, които се брандират като антистатукво, няма да са към този момент толкоз нови, ще се е изхабило политическото доверие. В обществото ще стартира да се натрупа отмалялост и съществува опцията новите политически сили да влязат в алтернативата на пандизчията, в която, виждайки изчерпващия се заем на доверие, да предложат някакъв кабинет. Т.е. едни нови избори са и опция за партиите на антистатуквото, само че са и съществено предизвикателство.

- Изчакване ли е единственият ход на ГЕРБ оттук нататък?

- ГЕРБ получи доста добър избирателен резултат. Бяха длъжни на база на този резултат да покажат, че ще се опитат да сформират ръководство, че не бягат от отговорност. След петък обаче прожекторите най-малко за седмица-две ще се насочат към групировката на господин Трифонов. След петък времето сигурно не е зложелател на ГЕРБ.

Със сигурност не бих отписвал първата политическа мощ в страната като електорално наличие, освен това политическа мощ, която държи огромна част от локалната власт, има сериозен човешки запас зад тила си, има сериозен политически опит.

- Закачка ли беше поръчката на Борисов да се яви на президентските избори, от която той се отметна?

- Със сигурност ще ставаме очевидци на изявления вид лакмус - да се премерят публичните и медийните реакции. Не би трябвало да подценяваме опитните политици, които от време на време тактически стартират някакво изявление.

- Могат ли Патриотите да влязат в идващ парламент?

- Не съм сигурен, че при скорошни нови избори Вътрешна македонска революционна организация още веднъж биха потърсили обединяване, защото явно групировката взе линия на търсене на лична физиономия. Тази линия ненапълно даде резултат - Вътрешна македонска революционна организация получи най-хубавия резултат от всички обединения в така наречен патриотично пространство. Политическата логичност и интерес е Вътрешна македонска революционна организация да продължат тази линия, в сравнение с още веднъж да се претопяват в предизборна коалиция.

- Кой е по-добър вид за възможен втори мандат на президента Радев - служебно или постоянно държавно управление?

- Не виждам за какво президентът би се тормозил от сформиране на длъжностен кабинет в този момент.

Служебното държавно управление, което господин Радев сформира при започване на мандата си през 2017 година, по никакъв метод не нанесе щета на имиджа му. При толкоз опозиционен актив, който е натрупал президентът в резултат на политическото си държание,

няма причина за негови терзания от сформиране на още един длъжностен кабинет.

А и този кабинет би бил както отговорност, по този начин и опция - би посочил господин Радев като умел управленец в обстановка на политически рецесии. Силен състав на длъжностен кабинет, който провежда законни избори, би бил добър отзив за президента.

- Как ще се отразят на едни нови избори готвените промени в Изборния кодекс, в случай че бъдат финализирани?

- Свикнахме да живеем в непрестанен ремонт на изборното законодателство, което доста постоянно нанася по-скоро беди от имиджова позиция във връзка с легимността на самата ни система.

Машинното гласоподаване явно ще остане и може би ще се наложи като естествена процедура, в което няма нищо трагично. Не съм сигурен обаче, че видеонаблюдение в 12 000 секции в страната е оперативно допустимо, а и кой ще реализира този надзор. Но евентуално политическите сили считат, че с тези промени постановат нов политически дневен ред и артикулират смяната по-осезаемо.

Анастас Стефанов е съосновател на организация " Тренд ". Магистър по политология в Софийския университет. От 2013 година е докторант в Катедра " Политология " на СУ. Работил е в медии, в неправителствения бранш, социологически организации и консултантски компании.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР