Уважаеми инж. Стойнев, как професионалният път Ви отведе до Топлофикация

...
Уважаеми инж. Стойнев, как професионалният път Ви отведе до Топлофикация
Коментари Харесай

Секторът ни ще има нужда от подготвени кадри: Инж. Чавдар Стойнев, директор на Топлофикация Перник


Уважаеми инж. Стойнев, по какъв начин професионалният път Ви води до " Топлофикация Перник " и длъжността изпълнителен шеф?


Преди повече от 15 години започнах работа в структурите на " Топлофикация Перник ". Стартирах от асистент оператор на парогенератори. Пристъпвайки прага на сдружението, се убедих, че това е моята специалност и бях стимулиран да продължава да се развъртвам в нея. Харесвам работата си, тъй като тя ме кара да се усещам задоволен. С натрупването на опит и нови познания през годините прекосих през разнообразни позиции. Участвах в редица планове, които реализирахме сполучливо през годините. През 2020 година станах част от Борда на шефовете на предприятието. Две години по-късно заех поста на изпълнителен шеф.


Какъв е претекстът Ви да заемете поста на шеф на " Топлофикация Перник " в такова спешно време?


Работя в " Топлофикация Перник " дълги години. С екипа дружно сме минали през редица провокации и сложни моменти. Пред очите ми това дружество е устояло и съхранило макар и още по-кризисни обстановки от днешните. За мен сдружението е скъпо и желая да спомогна със знанията и уменията си, с цел да продължим осъществяването на цялостната бизнес тактика и трансформацията му. Вярвам, че екипната работа е причина за триумф. Ние сме доста обединен колектив и това е наша отличителна линия. Доверието посред ни е поръчител за решение на какъвто и да е проблем по най-правилния метод. Стремежът към непрекъснато развиване носи удовлетвореността и мотивацията всеки ден да ходя на работа. Уверявам Ви, че колективът на сдружението ще продължаваме на работим в името на нашето дружество и за това " Топлофикация Перник " да бъде пример за сполучливо осъществена енергийния промяна.


Дейността на " Топлофикация Перник " способства за надеждното действие на енергийната система на страната ни. Вие осигурявате топлоподаване на хиляди поданици на Перник. Кои са най-сериозните провокации в работата Ви?


" Топлофикация Перник " е една от първите централи в България. Ние произвеждаме електрическа и топлинна сила за потребностите на индустрията и битовия бранш в гр. Перник. Над 20 000 души са ни се доверили и са наши клиенти. Това е огромна отговорност поради спецификата на активността ни. Предизвикателствата, с които се стълкновение ежедневно, са доста и от друго естество. За да бъдат мощностите в положително техническо положение се постанова да влагаме непрестанно. Топлопреносната мрежа в града е  амортизирана. Каквато и рехабилитация да вършим през летния интервал, постоянно има сектори, по които поражда проблем, а оттова и повреда. За обезпечаването на надеждно топлоподаване по време на отоплителния сезон, ние работим съвсем непрекъснато.

Предстоящата енергийна промяна, обвързвана с премахването на главното ни гориво - въглища е предизвикателство. Две години наедно с ежедневните ни задания, работим и по един от огромните планове, а точно включването в употреба на трите ни газови конегератори. Проектът е съвсем приключен. По проект новите мощностите би трябвало да проработят още тази година. С тях ще произвеждаме целогодишно сила от природен газ. На този стадий ще използваме въглища единствено през отоплителния сезон. Паралелно се организират и административни процедури за в допълнение гориво - биомаса при производството на електро и топлоенергия.

 


Съвременните технологии навлизат все по-широко в бранша Ви. Какво е тяхното място в активността Ви?


Нека не забравяме, че технологиите се основават от хората. Мощностите през днешния ден са съвсем напълно автоматизирани, направени тъй че да бъдат ефикасни и стопански преференциални. В бранша ни и съответно в " Топлофикация Перник " актуалните технологии навлизат с ускорени темпове, само че ние влагаме и в квалификацията на колектива. За нас най-голямата мощ и причина предприятието да бъде в положително техническо положение, са точно хората.



Ще продължите ли практиката в " Топлофикация Перник " в поддръжка на кариерното развиване на млади експерти?


Освен вложенията в поддържането на положително техническо положение на мощностите, влагането на запас в развиването на фрагментите са основополагащи. В подтекста на Зелената договорка считам, че тематиката с квалификацията в енергетиката ще става все по-актуална. Стажът е позитивна процедура, която сполучливо се постанова в предприятието. В сдружението всяка година идват доста надарени младежи, искащи да останат в България и да работят за развиването на бранша. Като човек под 40 години, мога да споделя, че всичко, което знам през днешния ден е с помощта на дългогодишните чиновници в централата. Приемствеността е основна във всяка специалност. Едно от нещата, които съм научил от моите ръководители, е че най-хубавият екип е този, които предприятието е събрало, обучило и отгледало. Като шеф ще ползвам този принцип по време на работата. Очаквам още доста младежи, които през днешния ден следят менторите си, на следващия ден да са наши фрагменти, внасящи нови познания и взор към бъдещето на " Топлофикация Перник ".


Какви качества са нужни при осъществяване на служебните задължения?


Основните познания, добити по време на образователния развой, оказват помощ на всеки млад кадър да пристъпи през вратата на " Топлофикация Перник ". За да се развиваш в структурите на такова голямо дружество като нашето обаче е належащо предпочитание за нови и нови познания и умения и непрестанно рационализиране. В нашата активност се изисква висок професионализъм и поредност. Както към този момент споделих, работата ни непрестанно ни слага пред редица провокации. Те могат да бъдат свързани с технологиите, използването на новоприети условия в нашето и европейско законодателство и не на последно място нуждата от използване на най-хубавите практики, които са естествено продължение на зелената политика в границите на Европейски Съюз.


Каква очаквате да бъде 2022 година за " Топлофикация Перник "?


 

За мен 2022 година е доста значима година. Само след няколко месеца ще завършваме още един стратегически план за бъдещето на " Топлофикация Перник ". Въпреки икономическата и енергийна рецесия в страната, още през лятото би трябвало да проработят газовите когенератори. С тази инвестиция ще осигуряваме още по-чиста електро и топлоенергия. Проектите ни са крачка към новия образ на предприятието.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР