Уважаеми читателки, знаете, че трябва да плевите и прекопавате редовно

...
Уважаеми читателки, знаете, че трябва да плевите и прекопавате редовно
Коментари Харесай

Бях се видяла в чудо от треволяци, но съседката ме спаси: Само с една лъжичка и сложих край на безкрайното плевене

Уважаеми читателки, знаете, че би трябвало да плевите и прекопавате постоянно обичаната ви градинка, с цел да има задоволително О2 в почвата, по този начин нужен за естествения напредък на зеленчуците, плодовете и, несъмнено, на цветята, придаващи неудържим мирис и хубост на всичко в близост!
Плевенето е обаче, прекомерно досадна и изразходваща доста време и старания интервенция –
ако унищожавате плевелите ръчно, то би трябвало да вършиме това надали не всеки ден!
Разбира се, има и химически способи, които правят работа, само че – съгласете се – те не щадят природата…
Затова тук ще ви предложим да употребявате някои естествени, евтини средства (7 на брой), с които може да се справяте с казуса.

Първо – готварска сол – разтваряте в 2 ч. чаши вряла вода 1 ч. чаша сол и заливате с разтвора към насажденията; не очаквайте да видите там в скоро време бурени, тъй като солта убива освен растенията, само че и техните одеве поникващи спори или коренчета. С една дума, привеждате почвата в стерилно положение за един дълъг интервал от време!
Второ – сода за самун (сода бикарбонат) – поръсвате с нея фугите сред плочките и няма да виждате там паразитни растения!
Трето – оцет – употребявате го в спрей-бутилка, само че деликатно, тъй като киселинният му резултат може да порази освен плевелите, само че и прилежащите на тях култивирани растения.

Четвърто – водка – вземате 30 мл от нея и ги смесвате с 4 – 5 капки течен сапун и 2 ч. чаши чешмяна вода; получената течност изливате в спрей-бутилка и напръсквате нежеланите растения, които са на сянка – по този начин те изсъхват и елементарно се отстраняват. Този прийом е обаче неупотребим за бурени, растящи на слънце.
Пето – мулчиране – развой, при който почвата се покрива със пласт от подобаващ материал, с което се предотвратява растежа на бурени – употребявате или неорганични, или органични материали и по този метод блокирате достъпа на слънчева светлина в почвата, с което възпирате поникването на бурени в нея.

Шесто – сапунени хербициди – третирате с тях почвата през късната есен, което ще ви помогне да унищожите глухарчетата и другите широколистни (нетревни) бурени. Най добре е да смесвате настърган домашен сапун, готварска сол и оцет в равни пропорции, с което увеличавате успеваемостта на метода.
Седмо – царевично брашно – съдържащият се в него тип глутен (белтъчна субстанция) блокира поникването на растения от семена; ето за какво, ръсите с брашното почвата, само че да е някъде към средата на лятото, когато спорите на култивираните растения към този момент са се развили и по-нататъшният им напредък не зависи от глутеновото наличие в почвата. Използвайте тези 7 евтини и лесноприложими средства, с цел да се справяте дейно с плевелите. Така, вашата градина ще бъде постоянно чиста и подредена! Успех!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР