Утре, 30 юни, от 7 до 11 ч. ще се

...
Утре, 30 юни, от 7 до 11 ч. ще се
Коментари Харесай

Доброволци ще чистят разкопките на Варненския некропол

Утре, 30 юни, от 7 до 11 ч. ще се организира доброволческа самодейност за разчистване на разкопките на Некропола, научи Moreto.net.

Акцията се провежда от съдружие " Варненски некропол I ", за възобновяване и дотъкмяване на археологическото изследване.

Желаещите да се включат в почистването би трябвало да бъдат облечени с дълги панталони, да носят постоянни обувки, ръкавици, шапки за отбрана от слънцето, вода за пиянство и принадлежности подобаващи за разчистване на треви и шубраци.

Сборният пункт е очакван за 29-и юни в 7 ч. в Западна промишлена зона, на ъгъла на ул. " Д-р Атанас Москов " (улицата свързваща крайезерния път с " Метро " ) и ул. " Уста Кольо Фичето ". Теренът за работа е на няколкостотин метра от сборния пункт, по тази причина до такава степен ще се върви пешком. Организаторите предизвестяват, че има заплаха от ухапване-ужилване от инсекти.

Варненският халколитен некропол е открит инцидентно през 1972 година от 22-годишния тогава багерист Райчо Маринов от дългополското село Аспарухово при изкопни работи за слагане на телефонен кабел в Западна промишлена зона. На дълбочина от 1,40 м багеристът намира както доста златни предмети, по този начин и медни и кремъчни сечива. Това става на северния бряг на Варненското езеро, на 200 м от водата. На разкопките от 3000 кв.м повърхност са открити общо 294 гроба с огромен брой златни предмети в тях и няколко изолирани находки, отнасящи се към енеолита - края на халколитната ера (късна каменна и ранна медна епоха). Част от некропола е бил опустошен от времето. Днес главната част от находките от некропола се намират в Археологическия музей на Варна, а дребна част и в Националния исторически музей в София.

Според проучване на японски учени през 1974 година посредством радиовъглероден способ множеството предмети от некропола са датирани в интервала сред 4600 и 4200 г.пр.н.е.

Златните находки са с тегло 6,5 кг в общо 3000 предмета. Това количество неведнъж надвишава всичкото злато, което е открито от интервала на каменно-медната ера в целия свят. Затова и се назовава богатство. В него концентрацията на злато е най-голяма. Златните украшения са разграничени на 28 вида. Чистотата е 23,5 карата – съвсем чисто. Добиването на такова злато е изисквало доста време и самообладание, както и знание на характерните техники на пречистване. Незначителна част от находките имат смес на сребро или мед, само че това е естествено събитие.

В непосредственост до некропола са открити още 3 гроба, които не принадлежат към него и имат даже още по-стара датировка – от междинния халколит, или към 5000 г.пр.н.е. В един от тези гробове е открита гривна от нанизани златни цилиндри. Находката е от същия народ, обитавал мястото, само че от по-ранен интервал. Гривната в действителност е най-старата находка от всички, изложени в залата.

Народът от некропола е притежател на „ Култура Варна “. Живял по черноморското крайбрежие на Северна България до Дуранкулак, където са открити следи от по-ранни негови етапи. И до през днешния ден няма ясна теза какво тъкмо се е случило с популацията, построило некропола, няма данни дали е било избито или е напуснало територията. Възможно е тази просвета да е унищожена от естествен прелом или да е асимилирана от други с времето. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР