Усилията за въоръжаване на Украйна водят до трудни избори, пише

...
Усилията за въоръжаване на Украйна водят до трудни избори, пише
Коментари Харесай

Путин е разгневен

Усилията за въоръжаване на Украйна водят до сложни избори, написа в. " Ню Йорк таймс ", като отбелязва, че стремежът на Съединени американски щати и НАТО да намерят по света нови източници на остарели оръжия за Киев поражда както очаквания за украинците, по този начин и опасности за някои страни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Руските удари, при които бяха изумени цивилен обекти тази седмица, незабавно доведоха до нови обещания от съдружниците на Украйна за изпращане на още оръжия и муниции. Съединени американски щати се ангажираха да дават още системи за противовъздушна защита, а Германия сподели, че ще достави сходно въоръжение " в идващите няколко дни ". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че поддръжката за битката на Киев против Москва ще продължи " колкото е належащо ".

Но макар всички уверения остава един проблем. Украйна също по този начин се нуждае от повече оръжия от съветски вид, с каквито нейната войска е подготвена да борави, а наличните ресурси от тях по света са на привършване. За да намерят такива оръжия, Съединени американски щати и техните съдружници търсят искащи снабдители по цялото земно кълбо. Тези старания разкриват както вероятностите, по този начин и заплахите, свързани с откриването на ресурси от сходни оръжия, които да бъдат употребявани от украинците, разяснява изданието.

Търсенето реализира известни триумфи. Финландия изпраща някои оръжия от руски вид. Южна Корея доставя балистични жилетки, каски, здравно съоръжение и друга отбранителна помощ. Други страни като Камбоджа, Демократична република Конго, Руанда, Мексико, Колумбия и Перу неотдавна бяха посетени от американския държавен секретар Антъни Блинкън като част от дипломатическа акция в страни, които демонстрират поддръжка за Украйна, само че към момента не демонстрират подготвеност да доставят оръжия.

Усилията за намиране на въоръжение засягат също и Кипър, който до този месец беше под американско оръжейно ембарго от 35 години, наложено за да бъде успокоено напрежението след спор, оставил острова разграничен сред държавно управление, подкрепяно от Гърция, и част, която към момента е следена от Турция. И Гърция, и Турция са членки на НАТО. По време на ембаргото Кипър се обръщаше към Съветски съюз, а след това към Русия за оръжия и военно съоръжение. Сега неговите ресурси от най-малко 10 ракетни системи " Тор " и " Бук ", които могат да смъкват съветска авиация, дронове и крилати ракети, могат да се окажат извънредно скъпи за украинската войска, отбелязва вестникът.

Кипърското държавно управление обаче дава да се разбере, че желае нови и по-добри оръжия, които да заменят досегашните – нещо, което може да ядоса Турция и да провокира нова оръжейна конкуренция във към момента неуредения спор. Въпреки това на 1 октомври държавното управление на американския президент Джо Байдън публично анулира ембаргото, позволявайки на Кипър да купува американски оръжия.

Представители на Съединени американски щати обявиха, че този ход е бил подготвян от няколко години и като цяло задачата му е била да отдалечи Кипър от въздействието на Русия. Американски чиновник, поискал анонимност, обаче сподели, че в този момент Кипър е вероятен вид за снабдител за Украйна, показва " Ню Йорк таймс ".

Войната в Украйна навлиза в по-опасна фаза, откакто съветският президент Владимир Путин е ядосан от триумфа на украинската контраатака, написа в публицистична публикация в. " Гардиън ".

Путин схваща, че губи на терен; че водещите демокрации няма елементарно да бъдат сплашени за да спрат да поддържат Киев; и че към този момент не може да разчита на капитулация на Украйна. Отговорът му – анексия и готовност, единствено усилва натиска върху него, пораждайки по-големи упования измежду войнствено настроените кръгове на съветския хайлайф за това какъв брой надалеч може да стигне той и отблъсквайки по-широка политическа поддръжка. Тази седмица беше обявено за първите убити бойци от мобилизираните, отбелязва изданието.

Жестоките офанзиви, подхванати от Путин против гражданското население и инфраструктура в Украйна, би трябвало частично да се преглеждат като мярка, представляваща отстъпка пред войнствената секта в Русия, в която влизат чеченският водач Рамзан Кадиров и ръководителят на наемническата компания " Вагнер " Евгений Пригожин, разяснява в. " Дейли телеграф ".

Именно под натиска на това крило Путин разгласи готовност и назначи Сергей Суровикин, наименуван " Генерал Армагедон ", за нов пълководец в Украйна. Но това са дейности на един обезверен човек, който вместо да бъде като съдия сред съперничещи си фракции на съветския хайлайф, реагира на натиска, упражняван от тях, показва изданието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР