Усилията на България да привлече големия производител на автомобили този

...
Усилията на България да привлече големия производител на автомобили този
Коментари Харесай

Volkswagen избра Турция пред България

Усилията на България да притегли огромния производител на коли този път не бяха задоволителни

© Fabian Bimmer Германският авто тръст Volkswagen е взел решение къде да разположи новия си цех за 1.5 милиарда евро и това е Турция. Решението е било взето след дълго съвещание на борда в четвъртък против петък и беше доказано както от източник на " Капитал ", по този начин и от две немски издания - Automobilwoche и Handelsblatt.

Решението е било препоръчано персонално от ръководителя на концерна Херберт Дийс. Според цялата налична информация то не е дефинитивно, като ще бъде финализирано през август. Дотогава Volkswagen ще прави обзор на правната обстановка в Турция, както и на положението на демокрацията в страната. Това обаче наподобява по-скоро като предлог, с който да бъде отговорено на възможни рецензии за инвестиция в страна с властническо ръководство. Надали след месечен обзор на обстановката с човешките права в Турция автомобилният гигант ще реши, че инвестиция там е несъответствуваща.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Решението значи нов голям цех за Измир, където ще бъдат ситуирани мощности на цялата немска група за произвеждане на коли под няколко от нейните марки. Инвестицията ще сътвори 5 хиляди работни места в самия цех и още много такива в поддоставчици.

Тихият колос

Турция дълго време беше тиха в борбата за новата инвестиция, траяла над година. В последните няколко месеца обаче прилежащата страна се включи в нея с всички вероятни лостове на свое разположение. Те включват с изключение на солидно финансово преимущество, което възлиза съгласно Handelsblatt на няколкостотин милиона евро над българската оферта (под формата на инфраструктура, земя и кеш), също и дългогодишни политически и търговски контакти.

Няколко източника твърдяха, че персонално някогашният канцлер и министър председател на Долна Саксония, която е вторият по величина акционер в групата, Герхард Шрьодер е лобирал за турската оферта. Настоящият министър председател и член на борда на VW Щефан Вейл преди седмици разгласи, че " приятелите на демокрацията в Турция желаят от нас да не се отхвърляме от страната ".

Не е без значение и фактът, че заводът в Измир ще е в зона с други фабрики, както и в страна с дълги обичаи в автопроизводството. Самият турски вътрешен пазар е несравнимо по-голям от българския със 120 хиляди продадени автомобила единствено под марките на VW предходната година.

Един от признаците, че Турция излиза напред в надпреварата, беше промененият профил на завода - от цех под ръководството на Skoda се мина към така наречен multi-brand вид, в който евентуално да се вършат Volkswagen Passat и Skoda Superb.

Именно затова договарянията и планирането на новия цех този месец бяха трансферирани към групата майка Volkswagen, откакто в началото за инвестицията трябваше да дава отговор Skoda.

И един дребен значим другар

Другата значима тежест в решението е пристигнала от Близкия изток. Според Automobilwoche Катар е натиснал в интерес на турската кандидатура. Фондът на емирството държи 17% от акциите на групата от Волфсбург. " Капитал " научи, че още преди месеци България е потърсила контакт с Катар по отношение на инвестицията, само че емирството е било уклончиво за безапелационна поддръжка.

Катар е непосредствен сътрудник с Турция и зависи мощно от позицията на Анкара в борбата му за въздействие със Саудитска Арабия. Трудно е да си представим, че Доха би решила да натисне за съперник на Турция при такава огромна инвестиция, което би било признато от Реджеп Таийп Ердоган като превръщане на тил.

Не е без значение и че след години на опити българската страна заряза съвсем напълно бизнес връзките си с Катар. В момента сред двете страни не тече съвсем никакъв сериозен бизнес разговор и не вървят огромни планове, а София очевидно се преориентира към Саудитска Арабия в последните две години.

По всяка възможност в този момент капиталовият екип в България, който се занимаваше с привличането на Volkswagen, ще стартира да предлага двете утвърдени местоположения - " Кремиковци " и зона " Раковски ", на други автопроизводители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР