Ушните инфекции са доста често явление не само при хората,

...
Ушните инфекции са доста често явление не само при хората,
Коментари Харесай

Ушни инфекции при кучетата

Ушните инфекции са много постоянно събитие освен при хората, само че и при животните. Именно ушите са един от най-незащитените и чувствителни органи при четириногите другари, като проблемите с тях могат да донесат възприятие на дискомфорт, болежка или даже да доведат до оглушаване, в случай че не се вземат навременни ограничения.

Всеки виновен собственик на куче е задължен да познава главните признаци на ушните инфекции при кучето, както и по какъв начин да окаже първа помощ на любимеца си. Няма да е по никакъв начин комплицирано да забележите първите признаци за проблеми със слуховия орган, в случай че сте малко по-внимателни и познавате кучето си добре.

Сред едни от най-разпространените признаци са безпокойствие, сърбеж, люлеене на главата, отичане. Разбира се, че може да съществува и много по-специфична симптоматика. Понякога може да се появи секрет с неприятна миризма, като това нормално се получава на по-късен стадий от патологиите.

Едни от най-разпространените ушни инфекции при кучетата са:

 Инфекции при кучета с дълги уши

- Отит - по-често се среща при породите кучета с дълги уши, като може да премине и в хронична форма, в случай че не се предприеме навременно лекуване. Именно по тази причина е значимо да се обърнете навреме за здравна помощ, в случай че забележите някакъв проблем с ушите при кучето;

- Възпаление на ушния хрущял - този патогенен развой има инфекциозен темперамент и визира външното ухо, като се съпровожда от отичане, зачервяване и болежка. Заболяването може да докара до деформации или даже до некроза на тъканите на хрущяла, като той стартира да почернява и да гние. Причините за тази ушна зараза могат да станат контузиите на ухото или инфекциите. Заболяването изисква навременна здравна интервенция и лекуване, като в някои случаи може да се наложи и хирургическа намеса;

- Хематом - аргументите за появяването на това заболяване при кучето могат да са разнообразни контузии и пострадвания на ухото или даже драскотини и ухапвания. При тази ушна зараза при кучето ухото клюмва и се подува, като животното стартира да се чеше мощно и по този начин да го травмира още повече. Болестта изисква неотложно лекуване, защото има огромен риск от разпространяването на инфекцията и усложняване на ситуацията;

- Васкулит - това е инфектиране на кръвоносните съдове на ухото, което се съпровожда с язви и струпеи. Заедно с това мястото се зачервява и кучето е доста неспокойно;

- Тумори - срещат се повече при възрастните кучета, които преди време са имали някакви болести на главата и не са минали напълно възстановителния интервал. Заедно с това мястото може да се възпали мощно, като самите тумори могат да са злокачествени или доброкачествени. За да се получи точна диагностика, би трябвало да посетите ветеринарна клиника, където да прегледат кучето и да назначат ефикасна терапия.

Симптоми на ушните инфекции при кучетата

 Симптоми на ушни инфекции при кучетата

Тези патологии нормално имат много характерна и ярка симптоматика, която е комплицирано да не се забележи. Основните поведенчески промени и признаци при кучетата с ушни проблеми са следните:

- Кучето отхвърля храна;

- Възпалени уши;

- Подуване;

- Тъмен секрет с неприятна миризма;

- Увеличено формиране на ушната кал;

- Гной;

- Отделяне на ексудат;

- Неприятна или даже зловонна миризма от ушите;

- Сърбеж при кучето;

- Частична или цялостна загуба на слуха;

- Некроза на тъканите.

Ако забележите най-малко един признак от горепосочените, тогава е значимо незабавно да потърсите здравна помощ, с цел да се предприеме квалифицирана диагностика и лекуване на болестта.

Причини за пораждане на ушните инфекции при кучетата

 Причини за ушни инфекции при кучетата

Болестите на слуховия орган могат да носят друг темперамент, който зависи в огромна степен от аргументите за появяването на ушното инфектиране. Най-честите фактори, които могат да доведат до проблеми със слуховия орган са:

- Неправилни грижи;

- Алергия;

- Първични или вторични инфекции;

- Травми;

- Попадане на непознато тяло в ухото;

- Наследствена предразположеност;

- Намален имунитет;

- Хормонални нарушения;

- Попадане на вода в ухото по време на къпане на кучето;

- Онкология.

Лечението се разграничава според от повода за ушните инфекции. От вас се изисква единствено да наблюдавате добре кучето и да посетите ветеринар, в случай че забележите нещо извънредно. Именно ранното разкриване на доста от ушните инфекции играе основна роля в удобната прогноза на лекуването.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР