Усеща се вятърът на промяна във властта: Ангела МеркелАнгела Меркел

...
Усеща се вятърът на промяна във властта: Ангела МеркелАнгела Меркел
Коментари Харесай

Меркел извежда на сцената своя потенциален приемник

Усеща се вятърът на смяна във властта: Ангела Меркел  Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година в Хамбург. Семейството се направи невиждан намек, че преглежда като собствен евентуален правоприемник бавареца Маркус Зьодер, чието положително показване при преодоляването на пандемията го сложи в ролята на любимец.

Разходка с моторна лодка по вода и по-късно с колесница в полите на баварските планини, преди съвещание на Министерския съвет на Бавария в двореца Херенхимзее, въодушевен от Огледалната зала на Версайския замък... Всичко това оставяше усещането, че това е гала по предаване на канцлерския пост в Германия.

Двете персони, които са измежду най-популярните в Германия и си дават сметка за тежестта на своите обществени жестове, не бяха спестовни на символика, която ще подхрани спекулациите за това кой ще стане правоприемник на Меркел през 2021 година

Остават разликите сред страните от Европейски Съюз за фонда за възобновяване и бюджета, съобщи Меркел на среща с Конте

"Знаете, че няма да съм канцлер следващата година " след плануваните за есента избори, и "държа да не взимам никакво отношение по въпроса за приемника ми ", съобщи канцлерката, чиято известност е в своя зенит след към 15 години отпред на федералното държавно управление.

В същото време тя съобщи на взаимна конференция с него, че "Бавария има добър министър председател " - 53-годишният Зьодер, който си завоюва възторженостите на цяла Германия поради отличното справяне с пандемията.

"Немислимо "

Бавария все пак е районът, където има най-вече заболели и умряли от COVID-19. Според специалисти обаче повода за това е географската ѝ непосредственост с огромно австрийско огнище и със Северна Италия.

Поканата към Меркел да взе участие в съвещание на баварския Министерски съвет, първата към настоящ представител на федералните управляващи, е "знак за помиряване след няколко сложни години " сред консервативния Християндемократически съюз (ХДС) и неговата сестринска партия в Бавария, Християнсоциалния съюз (ХСС), изясни от своя страна Зьодер.

Макар ръководеният от него ХСС в никакъв случай не е излъчвал федерален канцлер, макар два опита през 1980 и 2002 година, това може да стане следващата година.

Зьодер, който е висок 1,94 м и обича карнавалните костюми, разполага съгласно социологическите изследвания с осезаема преднина пред останалите кандидати от десницата, Зелените и левицата в конкуренцията за канцлерския пост.

"Маркус Зьодер може да стане канцлер следващата година. Преди година това би звучало немислимо, неуместно ", написа в събота на първата си страница седмичното издание "Шпигел ".

Зьодер, някогашен публицист, с годините стана умел политик, който не стопира да повтаря, че ще си остане в Мюнхен и няма да се мести в Берлин. Вчера той отхвърли да постави своя подпис на афиш с надпис "Зьодер - претендент за канцлер ", който му подаде негов симпатизант.

От няколко месеца обаче баварският министър председател демонстрира изключителна сръчност, представяйки се като герой за екология и бранител на пчелите - печеливш коз в една страна, която е извънредно сензитивна по климатичните въпроси.



Открит спор

Зьодер съумя да се възползва и от краткотрайните си пълномощия на ръководител на конференцията на немските провинции, които упражнява по време на пандемията. По тази причина той седеше до Меркел на всяка от конференциите, отдадени на COVID-19.

По принцип, ролята на кандидат за правоприемник на канцлерката трябваше да бъде поверена на ръководителя на нейната партия. Такъв би трябвало да бъде определен през декември след отдръпването на считаната дълго време за приемничка на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер.

Всички евентуални претенденти на ХДС обаче изостават в социологическите изследвания. Умереният Армин Лашет, министър председател на провинция Северен Рейн - Вестфалия, заплаща за решението си, за разлика от внимателния Зьодер, да анулира прекомерно бързо карантинните ограничения, с цел да съживи стопанската система. На него му се наложи да се оправя с няколко съществени огнища на COVID-19 през последните седмици. Друг претендент, увереният либерал и върл зложелател на Меркел Фридрих Мерц, едвам успяваше да се вмъкне в публичното пространство по време на пандемията, защото не заема управителен пост в никоя провинция.

Тази обстановка може да принуди ХДС, който дружно с ХСС е отпред във всички социологически изследвания на национално равнище, да поддържа претендент на своята баварска сестринска партия за канцлерския пост следващата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР