Урсула фон дер Лайен планира нова кариера като шеф на

...
Урсула фон дер Лайен планира нова кариера като шеф на
Коментари Харесай

“Политико“: Скандал виси над Урсула фон дер Лайен. В Берлин.

Урсула фон дер Лайен възнамерява нова кариера като началник на Еврокомисията в Брюксел, само че немският министър на защитата към момента би трябвало да дава отговор на въпроси вкъщи.

Разследваща комисия на немския парламент – най-строгият инструмент, който законодателите могат да употребяват за следствие на държавни злоупотреби – ревизира по какъв начин доходоносните контракти от нейното министерство са предоставени на външни консултанти без подобаващ контрол и дали мрежа от неофициални персонални връзки не е улеснила тези покупко-продажби.

А депутатите, които преглеждат случая, споделят, че Фон дер Лайен към момента ще би трябвало да се изправи пред техните въпроси, даже в случай че тя бъде доказана като ръководител на Комисията при гласоподаване в Европейския парламент във вторник.

“Каквато и работа да работи в бъдеще, госпожа фон дер Лайен няма да промени по никакъв метод обстоятелството, че комисията ще я призове и разпита, ” сподели Тобиас Линднер, член на Народното събрание и представител в областта на сигурността на опозиционната партия на Зелените.

“Каквото се е случило в предишното в министерството на защитата под нейно управление се е случило – и ще стигнем до дъното на това. ”

Фон дер Лайен и нейното министерство отхвърлиха настояванията за изявленията за тази история. Миналия ноември тя сподели пред немския парламент, че е имало „ неточности “ в наемането на външни консултанти и сподели, че „ това в никакъв случай не би трябвало да се случи “. Но тя пази потреблението на такива консултанти, като споделя, че от тях се изисква да извършат голям подробен обзор на министерството.

Фон дер Лайен упрекна за проблемите комбинация от немарливост, опростяване и неточности на хора, претрупани от тяхната работа. Други обаче акцентираха по-малко почтено пояснение – че някои консултанти имаха фаворизиран достъп до чиновници на министерството, което им оказва помощ да заобиколят разпоредбите и да завоюват контракти на стойност милиони евро.

Въпреки че няма съмнение, че самата Фон дер Лайен е била част от тази мрежа, увеличеното потребление на външни консултанти е признак на нейния мандат като министър на защитата.

Интервюта с членове на проверяващата комисия, свидетелски показания и документи, получени от “Политико ”, допускат, че външните консултанти са съумели да получат възходящо въздействие върху вътрешното действие на министерството на защитата през петте и половина години, през които Фон дер Лайен дава отговор за ведомството.

“От самото начало желанието и политическото желание на госпожа Фон дер Лайен беше външните консултанти да получат въздействие ”, сподели Матиас Хьон, член на Народното събрание и представител за политиката за сигурност на лявата партия Левите.

Когато Фон дер Лейен се изправи пред комисията, тя евентуално ще се сблъска с въпроси по отношение на вътрешно следствие на нейното министерство по случая. В това следствие „ централните въпроси не бяха заложени, съмненията не бяха проследени ”, сподели Денис Роде, член на Народното събрание от лявоцентристкките социалдемократи (СДП).

“Всичко това, в случай че ме питате, беше недодялан опит да се отклони вниманието от непозволеното държание и да се прикрият хората измежду управлението ”, добави Роде.

Критиката към министерството поради абсурда идва от многочислени опозиционни партии и СДП, младшият сътрудник в съдружното държавно управление на Германия. Членовете на консервативния лагер на Фон дер Лайен са подкрепили нея и министерството, само че даже някои от тях са били безапелационни в своята отбрана.

Ето обстоятелствата за това, което оказва се като Berateraffäre (Скандал с консултанти):

Скандалът

За първи път обществеността чува за абсурда през есента на 2018 година, когато вътрешните отчети на немската Федерална работа за одит изтичат в медиите.

Контролният орган, който следи паричните потоци на немското държавно управление, разказва десетки нередности при наемането на външни консултанти от министерството на защитата на Фон дер Лайен.

Тези консултанти с изиграли доста по-съществена роля, в сравнение с министерството обществено съобщи, излиза наяве от няколко медийни изявления: През 2015 година да вземем за пример инспекторите са пресметнали, че министерството е изразходвало до 100 милиона евро за външни консултанти, само че единствено публично разгласи 2,2 милиона евро по предопределение. Година по-късно министерството е похарчило до 150 милиона евро за съветници, до момента в който заявило единствено 2,9 милиона евро.

Основната рецензия на инспекторите не беше, че министерството заплаща за външна експертиза – което специалистите по сигурността споделят, че е належащо, изключително когато става въпрос за използване на нови цифрови технологии. По-скоро става дума за метода на възлагането на контракти.

Анализирайки 56 от 375 контракта, предоставени на консултанти през 2015 и 2016 година, Федералната счете палата откри, че в по-голямата част от случаите министерството на защитата не е предоставило задоволително съображение за взимане на решение за нужда от външни консултации; допълнително от една трета от случаите процедурите не дават отговор на нормалните правила за възлагане на контракти.

Например консултанти за план, наименуван „ Управление на виталния цикъл на продукта (PLM) “ – проучване на това по какъв начин най-добре да се проучват и употребяват данни от транспортните самолети A400M – са наети благодарение на прикриващ IT контракт, основан за изцяло несвързана цел, заобикаляйки постоянната процедура за възлагане на контракти.

След като новините за абсурда станаха обществени, министерството на Фон дер Лайен даде обещание ограничения за попречване на по-нататъшни неточности. Но откакто някои високопоставени чиновници отхвърлиха да беседват с парламентаристи, депутатите от опозицията се сплотиха през декември, с цел да принудят основаването на проверяваща комисия, която да им разреши да призоват очевидци.

Министерството

Когато Фон дер Лайен пое министерството на защитата през декември 2013 година, немските въоръжени сили бяха в цялостна каша. Военното съоръжение беше преброено на ръка и доста записи съществували единствено на хартия, както Фон дер Лайен съобщи пред немския парламент предишния ноември.

“Ние сме в средата на дигитализирането на една огромна организация от четвърт милион души ”, сподели тя, като акцентира, че “за да се оправим с такава задача, има потребност от външния взор за нещата ” и че всяко немско министерство употребява външни консултанти.

Желаеща да реформира апарата, Фон дер Лайен – дълготраен съдружник на канцлера Ангела Меркел, който към този момент бе прекарал осем години в управлението на други две министерства – освободи от служба длъжностното лице, което ръководеше поръчките, и разгласи, че външните съветници в този момент ще вземат участие в надзора на значими планове.

Тя също по този начин е наела консорциум от консултанти, в това число консултантската компания KPMG, с цел да проучва водещи планове за публични поръчки. Техният отчет разказва една неработеща организация, разказва някои чиновници на министерството като претрупани и поставящи отпред контракти за публични поръчки, които мощно поддържат ползите на немската оръжейна промишленост.

Фон дер Лайен стартира дълъг развой на преструктуриране. Това провокира почитание измежду някои бойци – само че не ѝ сътвори доста другари в други елементи на военните, в нейното министерство и в промишлеността, е мнението на чиновници, работещи при нея по това време.

Ключовите играчи

Такива промени на немските въоръжени сили, наранени от рецесията, може да са били закъснели, само че методът, по който Фон дьо Лайен се обърна към процеса, разреши на външни консултанти да получат въздействие в министерството и при военните съгласно няколко членове на комисията за следствие на Бундестага.

През лятото на 2014 година Фон дер Лайен разгласи, че Катрин Судер, сполучлив бизнес съветник, ще се причисли към министерството на мощната позиция държавен секретар по въоръженията, като следи милиарди евро разноски за публични поръчки и ще рапортува непосредствено на министъра.

Идеята за привличането на Судер – физик с докторска степен по компютърна неврология, която е прекарала 14 години в редиците на McKinsey – е да направи процесите по-ефективни и да има някой с корпоративен опит на високо равнище, който може да се опълчва и спори с ръководителите на оръжейната промишленост.

Но наемането също отключи развой, който оказа помощ на външните консултанти да усилят въздействието си, обявиха членовете на комисията на Бундестага.

През идващите години договорите бяха предоставени на няколко консултантски организации. Нито една компания, обаче, не е била подложена толкоз деликатно разглеждане от законодателите като световна консултантска компания Accenture.

Много внимание е концентрирано върху ролята на Тимо Ньоцел, ръководещ шеф в Accenture и другар на Судер. Двамата се познават, защото са били сътрудници в McKinsey, сподели Ньоцел пред депутатите през юни – факт, който постоянно е бил „ открит “, сподели той.

А Судер не беше единственият персонален контакт на Ньоцел в министерството. Той разказа Ерхард Бюлер – военачалник, който като тогавашен началник на отдел по обмисляне на министерството, оказа помощ за това, Accenture да бъде включен в PLM плана – като негов „ ментор “. Бюлер, който в този момент е командващ Съюзното командване на Съюзническите сили на НАТО в Брунсум, също е кръстник на децата на Ньоцел.

Бюлер съобщи, че персоналната му връзка с Ньоцел не играе никаква роля в неговите професионални решения. Но някои членове на комисията за следствие настояват, че са уверени, че сходни „ мрежи на другари “ са помогнали на Accenture и за други консултантски контракти.

Позовавайки се на PLM плана, който беше затрупан с IT чадър, Роде съобщи, че Бюлер и двама други ръководители на министерството желаят Accenture да поеме работата и по тази причина те попречват конкуренцията и са почнали нарушаване на закона. ”

Бюлер и други чиновници на министерството отхвърлиха тези обвинявания в показанията си пред депутатите. Когато става въпрос за PLM плана, да вземем за пример, Accenture е първият избор на министерството заради опита на компанията в тази област, сподели Бюлер.

Accenture не отговори на молба за изявление.

В рамките на четирите години, откогато Фон дер Лайен поема ръководството на министерството, приходите на Accenture от работа с немските въоръжени сили набъбнаха от 459 000 евро през 2014 година до към 20 милиона евро през 2018 година, сочи списание „ Шпигел “.

Разследване, „ цялостно с пропуски “

Министерството на Фон дер Лайен не е било от огромна изгода при осветляването на случая, споделиха няколко члена на комисията за следствие.

Вътрешното следствие, почнало откакто излезе отчетът на инспекторите и беше следено от юридическия началник на министерството Андреас Конради, беше “повърхностно, цялостно с пропуски, спорно и незадоволително за справяне с проблеми от подобен мащаб ”, написаха в писмо до Фон дер Лайен двама членове на СДП от проверяващата комисията от 21 юни 2019 година, забелязано от „ Политико “.

„ Ще би трябвало да разгледаме въпроса за какво вътрешното следствие на министерството беше толкоз повърхностно и в случай че това е било съзнателно, както допускам че е било, тогава дали задачата е била да се изготви отчет за следствие, който по някакъв метод да успокои Народното събрание, само че в идеалния случай не разкрива нищо “, сподели Линднер от Зелените.

Неговата партия сплоти напъните си с други опозиционни партии и социалдемократите, с цел да призове за отстраняването на Конради от поста в министерството, който му разрешава да участва на всички съвещания на комисията.

Хенинг Оте, представител на консервативния блок на Фон дер Лайен в комисията за следствие, отхвърли да бъде интервюиран за тази публикация. По-рано той изрази очевидно друга позиция от тази на членовете на други партии по отношение на напъните на министерството да стигне до дъното на аферата, като предложи хвалба за “задълбочено и всеобхватно ” съдействие с Народното събрание.

Ролята на Фон дер Лайен

Следващата работа на комисията ще бъде да разбере какъв брой доста Фон дер Лайен е знаела за възможни нарушавания от страна на чиновници, които работят под нейно управление. Законодателите ще продължат да приканват и да разпитват основни очевидци до края на годината, в това число Фон дер Лайен и нейния някогашен заместител Судер, която напусна поста си предходната година.

На този стадий остава неразбираемо дали Фон дер Лайен е взела участие в правенето на техническите детайлности за договорите с консултанти или какъв брой знания е имала по разследваните случаи.

“Факт е, че до момента нито вътрешното следствие, нито държанието на нейното министерство не са отразявали никакъв огромен ангажимент за изясняване на този въпрос ”, съобщи Роде от СДП. “Ето за какво ще призовем Фон дер Лайен … даже да стане ръководител на Европейската комисия ”.

Хьон от социалистическата партия Левите добави, че е „ гротескно, че до момента не е имало дисциплинарни дейности – освен на управително равнище, само че въобще на всички места “.

“Това е ослепителен неуспех на управлението, чак до върха, тъй като изпраща сигнал към министерството, че няма никакво значение дали се придържате към разпоредбите или не – няма да има никакви последици и в двата случая “, сподели той. /БГНЕС

…………

Янош Делкер, „ Политико “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР