Урсула фон дер Лайен е най-високопоставената жена в йерархията на

...
Урсула фон дер Лайен е най-високопоставената жена в йерархията на
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен в Дивангейт 2: Африкански политик пренебрегна председателя на ЕК

Урсула фон дер Лайен е най-високопоставената жена в йерархията на Европейски Съюз, само че даже тя продължава да бъде обект на сексистко неуважение. 

Година след така наречен " Дивангейт " в резиденцията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, ръководителят на Европейска комисия беше подмината с цялостна индиферентност от външния министър на Уганда Джедже Одонго по време на срещата на върха на Европейски Съюз и Африканския съюз. 

Дипломатът е поканен за протоколни фотоси с Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел (още един " провинен " за конфузната сцена в Анкара от 2021 г.), и френския президент Еманюел Макрон, чиято страна сега ръководи Съвета на Европейски Съюз. 

Одонго хвърля незадълбочен взор по посока на 63-годишната германка, като непосредствено се насочва към Мишел и Макрон. Външният министър на Уганда се здрависва с двамата мъже и застава до тях за фотосите на фоторепортерите. 

Oh no, it’s all over again. Good thing that this time Emmanuel Macron was there to save the day:)
— Viktor Daněk (@ViktorDanek_)
Френският държавен глава тактично насочва вниманието на Одонго към Урсула фон дер Лайен най-малко два пъти.

При последния му опит дипломатът от Уганда се обръща с изненада към дамата вдясно, само че по този начин и не подава ръка за привет. 

Паралелите със случилото се в Турция незабавно са създали усещане на чешкия публицист Виктор Данек, който разгласява клип от сцената в Twitter: " O, не, " Дивангейт " се повтаря. Добрата вест е, че този път Еманюел Макрон беше на място и избави ситуацията ". 

През април 2021 година Фон дер Лайен се оказа в центъра на дипломатически спор сред Европейски Съюз и Турция, откакто беше посрещната от Реджеп Тайип Ердоган в компаният на Шарл Мишел, само че се оказа, че за нея е отредено място на непряк диван на метри от мъжете. 

Критиките тогава бяха ориентирани освен към домакина на срещата, само че и към Шарл Мишел, който не направи никакви опити да обезпечи равностойна централна позиция на ръководителя на Европейска комисия. 



Тогава тя разгласи, че единствената причина за това отношение е фактът, че е жена, а Мишел изрази съжаления за случилото се. Турската страна обаче разгласи, че разположението на местата не е направено с желание да злепостави Фон дер Лайен, а е било " в сходство с предложенията на протокола на Европейски Съюз ". 

Година по-късно ръководителят на Европейския съвет още веднъж изпусна момента да се реваншира като джентълмен. 

Клипът в Twitter предизвика вълна от мнения във връзка несъответстващото държание на африканския политик по отношение на Урсула фон дер Лайен. 

" Естествено, че външният министър на Уганда подценява ръководителя на Европейска комисия. Режимът му пренебрегва демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Той не съставлява народа на Уганда ", написа един от коментиращите. 

Друг от хората обръща внимание, че половото тъждество не е първа грижа на Уганда - страна, в която от 2013 г. съществува закон за възбрана на хомосексуалните връзки. 

Джеже Одонго е 70-годишен военачалник, до неотдавна е бил министър на вътрешните работи на Уганда, а от 2009 до 2016 година е боен министър на страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР