Управляващият орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020" (УО

...
Управляващият орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020" (УО
Коментари Харесай

Микро- и малки фирми ще могат да кандидатстват за отпускане на безвъзмездна финансова помощ

Управляващият орган на Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 " (УО на ОПИК) планува да разгласи на 11 май процедура за асортимент на планове "Подкрепа на микро- и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 ", оповестиха от оперативната стратегия.

Общата сума на безвъзмездната финансова помощ е 173 милиона лв. и обгръща всички браншове на българската стопанска система (с изключение на тези, които се поддържат от Програмата за Развитие на Селските Райони). Предприятията, които са записали спад с най-малко 20% в своя оборот за април тази година по отношение на приблизително месечния оборот за 2019 година, ще имат опция да получат суми от 3000 до 10 000 хиляди лв.. С тях ще могат да покрият най-неотложните си потребности от оборотни средства. Парите могат да се употребяват единствено за разноски, нужни за превъзмогване на дефицит на средства или липса на ликвидност, настъпили в следствие от епидемиологичния гърмеж от COVID-19: за първични материали, материали и консумативи; за външни услуги (вкл. режийни разходи); за личен състав (вкл. разноски за хонорари и разноските за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя, с изкл. на разноските за личен състав подкрепят по мярката 60/40).

Заявената безплатна финансова помощ от претендента не може да надвишава 10% от оборота за предходната година, който би трябвало да е най-малко 30 000 лв..

Могат да аплайват компании или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите с личен състав до 50 чиновници, като те би трябвало да са регистрирани преди 1 юли 2019 година и да са осъществявали стопанска активност.

Кандидатстването ще се прави напълно електронно посредством системата ИСУН 2020 при оптимално облекчена административна процедура. Ще бъде належащо само попълването на съществени данни, размер на желаното финансиране, както и фирмената банкова сметка и обявление на данни. Всички инспекции ще се правят от Управляващия орган на ОПИК по длъжностен път.

При кандидатстването ще се изисква годен Квалифициран електронен автограф (КЕП) на представляващия или на упълномощено от него лице с категорично документално пълномощие, както и подадена Годишна данъчна декларация за 2019 година пред Националната организация по приходите, съгласно наредбите на ЗКПО/ЗДДФЛ.

С цел по-голяма осведоменост, преди оповестяване на процедурата, следва издание на Указания и видео уточнения за попълване на формуляра за кандидатстване и подаване на плановите оферти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР