Управляващата коалиция влиза с отслабени позиции в есенния политически сезон,

...
Управляващата коалиция влиза с отслабени позиции в есенния политически сезон,
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч”: Правителството губи инерция след европредседателството

Управляващата коалиция влиза с отслабени позиции в есенния политически сезон, демонстрира изследване на организация „ Алфа Рисърч”.

Според създателите му кабинетът губи инерцията, насъбрана по време на европредседателството, а публичното мнение става по-критично поради боричканията сред Патриотите и поредицата проблеми от лятото – чумата по животните, срутва на Търговския указател, нещастието край Своге.

Две трети от запитаните са на мнение, че несъгласията в ръководещата коалиция се изострят. „ Освен директните негативи, които всеки спор носи, тези обществени взаимоотношения залагат и по-дългосрочни клопки. Те нападат „ от вътрешната страна “ главното обръщение на ГЕРБ, за стабилността. Някак неубедително е нестабилна коалиция да създава непоклатимост в обществото”, означават от „ Алфа Рисърч”.
Доверието в ръководещите спада: Гражданите пишат оценка 3,23 на кабинета „ Борисов ” 3 Президентът Радев продължава да е водач на доверие, единственият политик от ГЕРБ, който резервира рейтинга си е столичният кмет Йорданка Фандъкова
Растат отрицателните оценки както за държавното управление, по този начин и за премиера Бойко Борисов. Впечатляващ растеж в рейтинга регистрира спортният министър Красен Кралев, който се оказва най-успешен в държавното управление съгласно интервюираните. Според „ Алфа Рисърч” това се дължи на семейството на три международни шампионати.

ГЕРБ се свива, Българска социалистическа партия не пораства

В резултат от растежа на сериозните настроения измежду гласоподавателите, партиите от ръководещата коалиция и техните водачи губят доверие, което обаче не се трансформира към опозиционните обединения и водачи, показват от социологическата организация.

ГЕРБ понижава с 2,3% електоралната си поддръжка спрямо юни и се открива на 22.2%, като в края на септември ги разделят единствено 2,5% от Българска социалистическа партия. Левицата на собствен ред остава на на практика същите си позиции от юни (19,7%), без да притегля нови гласоподаватели.

„ Ключовият проблем пред Корнелия Нинова е, че не съумява да легитимира партията като опция на ГЕРБ и да предложи безапелационни за българските жители визия и модел на ръководство. Поради това те не съумяват да надскочат електоралния си таван, на който стоят отдавна насам”, пишат от „ Алфа Рисърч”.

Частичната на електорална поддръжка за Патриотите, се затвърждава и през септември, като също така Българска социалистическа партия и ГЕРБ отчасти влизат в реториката им и по този начин разколебават гласоподавателите. С 4,7% избор от всички гласоподаватели те биха прескочили парламентарната преграда, само че низходящият им тренд ги слага в по-слаби позиции.
Снимка: Алфа Рисърч
Нов детайл в електоралната картина е ранната готовност измежду гласоподавателите на Движение за права и свободи. Обикновено вотът за придвижването стартира да нараства в изследванията към месец преди вота. Сега обаче, единствено за три месеца доближава до 6,6% заявен избор, „ което може да се дължи както на характерна вътрешно-партийна готовност, по този начин и на по-голямото самочувствие за тежестта на партията”.

„ Воля” и „ Демократична България” остават под 4%, като все още извънпарламентарната съпротива едва притегля фрагментираните десни гласоподаватели.

И въпреки всичко избираме в Европейски Съюз

Всички български партии без Движение за права и свободи се придвижват в посоката, изразявана от Виктор Орбан, показват от „ Алфа Рисърч”.

Политическото говорене и действителното отношение на обществото към европейската тематика обаче се разминават: „ 54% считат, че при по-голяма интеграция и мощен Европейски Съюз ще има повече изгоди за Европа и за страни като България, а съгласно 44% по-добър за България е разновидността по-малка интеграция и по-слаб ЕС”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР