Управителният съвет на фонд Земеделие одобри над 11.3 млн. лв.

...
Управителният съвет на фонд Земеделие одобри над 11.3 млн. лв.
Коментари Харесай

Дребни животновъди ще получат 11.3 млн. лв. по схема за приспособяване

Управителният съвет на фонд " Земеделие " утвърди над 11.3 млн. лева национално финансиране по Схемите за изключителна помощ за пригаждане на млекопроизводителите и земеделските стопани в други браншове на отглеждането на животни, оповестиха от фонда.

Подпомагането се дава в допълнение към помощта, обезпечена от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ), на съображение на Делегиран правилник (ЕС) 2016/1613 на Комисията от 8 септември 2016 година. Той разрешава на страната членка да добави 100% национално финансиране към обезпечения от Европейски Съюз финансов пакет.Европейската помощ беше предоставена през 2016 година В интервала на банкет бяха подадени 17 723 заявки за подкрепяне. Тази година стопаните, получили европейско финансиране като изключителна помощ за пригаждане през предходната година, ще могат още веднъж да се възползват от финансовата поддръжка, която се разпределя по три схеми, без да е належащо да подават ново заявление за подкрепяне.

Помощта ще бъде изплатена от Държавен фонд " Земеделие " на отговарящите на изискванията за подкрепяне аграрни стопани, въз основа на броя животни утвърдени за подкрепяне по съответната скица.По Схемата за даване на помощ за дребномащабно земеделие спомагателна национална помощ ще получат стопани – физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които през 2016 година са отглеждали и сазаявили по схемите за обвързано подкрепяне от 5 до 20 крави, юници и биволици, както и от 10 до 49 овце-майки и кози-майки. По Схемата за даване на помощ за използването на екологични и щадящи климата способи на произвеждане ще се подкрепят животновъди, които през 2016 година са отглеждали и са декларирали за подкрепяне по схемите за обвързано произвеждане над 20 крави, юници или биволици, както и 50 и повече овце-майки и кози-майки. Помощта ще се дава за не повече от 200 крави и биволици и не повече от 500 овце-майки и кози майки в едно стопанство. Изискване към претендентите по схемата е и най-малко един от животновъдните обекти в стопанството им да е регистриран в обитаемо място в състава на община, включена в нитратно уязвима зона или да имат работещи биогаз съоръжения с преправка на биомаса от животновъдни обекти.По Схемата за даване на помощ за използването на екстензивни способи за произвеждане в допълнение национално финансиране ще получат аграрни стопани, които през 2016 година са декларирали за подкрепяне по схемите за обвързано подкрепяне и преходна национална помощ над 20 крави или биволици.

Помощ ще се даде и на животновъди, отглеждали и декларирали за подкрепяне 50 или повече овце-майки и кози-майки, възможни по същите две схеми. Кандидатите по тази скица би трябвало да ползват екстензивни способи на произвеждане – пасищно или оборно-пасищно, както и всички техни животновъдни обекти да са регистрирани в обитаеми места, чиито землища не попадат в общини, включени в нитратно уязвими зони. Помощ се дава за не повече от 200 крави и биволици и не повече от 500 овце-майки и кози майки в едно стопанство.Изискване към претендентите по трите схеми за изключителна помощ е да не са декларирали за подкрепяне през 2016 година непрекъснато затревени площи по Схемата за единно заплащане на повърхност (СЕПП) или да са декларирали, само че под 10 декара на животно.

Индикативните ставки на изключителната помощ и по трите схеми ще бъдат избрани със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР