Европейската комисия не вижда нужда на този етап да се

...
Европейската комисия не вижда нужда на този етап да се
Коментари Харесай

Брюксел не вижда нужда от закон срещу двойния стандарт при храните

Европейската комисия не вижда потребност на този стадий да се основава в допълнение законодателство, посредством което да се бори практиката с двоен стандарт при храните, за каквото упорстваха България и други страни от Централна и Източна Европа. Това е станало ясно на последното съвещание на съвета на европейските министри по земеделие, което се организира през предходната седмица, оповестява в днешния си брой " Капитал Daily ". Същевременно без значение от този резултат България следва да започва ново изследване за качеството на към 30 продукта като ще се съпоставят продаваните на локалния пазар и техни еквиваленти в Италия, Франция и Швейцария.

Според информацията на последното съвещание през предходната седмица в Брюксел Чехия и Словакия още веднъж са повдигнали въпроса с двойния стандарт на храните, предлагани на източните и на западните пазари. За задачата те са показали нови проучвания, както и резултати от среща по тематиката на страните от Централна и Източна Европа, която се е провела в Братислава. В отчета след срещата на европейските министри се показва, че комисията е " обобщила оценката на делегациите за сериозността на казуса и е повторила своя ангажимент за битка против нелоялните търговски практики ". Въпреки това обаче Европейска комисия е съобщила, че на този стадий няма потребност от в допълнение законодателство по тематиката, каквото е настояването на централно- и източноевропейски страни, излиза наяве от отчета.

Предложението на комисията е да бъдат ангажирани по-активно в проблема органите за отбрана на потребителите и да се усъвършенства синергията по тематиката с форума на високо ниво за по-добро действие на веригата за доставка на храни.

Междувременно от земеделското министерство са съобщили пред " Капитал Daily ", че следва да започват нови инспекции на качеството на храните на 30 продукта, които се оферират на българския пазар. Те ще бъдат сравнявани с техни еквиваленти, предлагани в комерсиалната мрежа в Италия, Швейцария и Франция. Сравнението ще бъде само на база посоченото на етикета наличие и цените, а резултатите ще бъдат показани пред Европейска комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР