България ще произведе най-високото количество слънчоглед от 1993 г. насам

...
България ще произведе най-високото количество слънчоглед от 1993 г. насам
Коментари Харесай

ЕК очаква рекордно производство на слънчоглед в България

България ще създаде най-високото количество слънчоглед от 1993 година насам през тази година, сериозен растеж ще има и при царевицата, сочи формалната краткосрочна прогноза на дирекция " Земеделие и развиване на селските региони " към Европейска комисия. Очакваните реколти от пшеница и ечемик ще бъдат малко по-слаби от миналата година, оповестява в днешния си брой в. " Капитал Daily ", Годишно износът на зърнени и маслодайни култури дружно с модифицираните до масло първични материали е за сред 1.5 и 2 милиарда евро.

Според прогнозата на Европейска комисия през тази година българските фермери ще приберат 2.09 млн. тона слънчоглед, което е растеж от 15.7% на годишна база и най-високото равнище от 1993 година насам. Всъщност единствената година, в която България е произвела над 2 млн. тона за последните 24 години, е 2014 година, сочат данните. Тогава общото произвеждане е било 2.01 млн. тона, т.е. малко под предстоящото сега.

При царевицата се чака годишна продукция от 2.78 млн. тона, което е растеж от над 25% на годишна база, само че като цяло 2016 година не беше добра за тази просвета. Така че тази година, въпреки и съвсем без смяна като засети площи, упованията са за мощна годишна продукция.

Данните на Европейска комисия обаче демонстрират, че са намалени прогнозите за произвеждане на пшеница и ечемик по отношение на миналата мощна година за тези две култури. При пшеницата, чиято беритба е към края си, се чака произвеждане от 5.28 млн. тона пшеница, което е спад от 6.4% на годишна база. Това се дължи и на понижението на засетите площи с тази култура- те са с съвсем 7% по-малко от предходната година. Същевременно в някои райони от страната имаше проблеми със засушаване и местни градушки, които нанесоха провали върху посевите.

Според прогнозата на Европейска комисия през 2017 година ще има по-ниска годишна продукция от ечемик и от рапица като пониженията ще са в границите на 18.7 и 6.6%, сочат данните. И при двете култури също има малко засети площи.

Пред " Капитал Daily " aнализатори разясняват, че сега има лек растеж на цените на интернационалните пазари поради по-слаби реколти в Съединени американски щати и някои европейски страни, само че най-сериозните съперници на българските производители и търговци от Черноморския район се готвят за мощна година.

Междувременно в понеделник бе обявено и че външните министри на Европейски Съюз са одобрили нов проект, увеличаващ квотите за безмитен импорт в Европейски Съюз от Украйна на артикули като пшеница, ечемик, царевица, овес и други.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР