Държавен фонд Земеделие е изплатил над 2.7 млрд. лв субсидии

...
Държавен фонд Земеделие е изплатил над 2.7 млрд. лв субсидии
Коментари Харесай

Фонд "Земеделие" е изплатил над 2.7 млрд. лв субсидии за 2016 г.

Държавен фонд " Земеделие " е изплатил над 2.7 милиарда лева дотации по разнообразни схеми за подкрепяне през предходната година, излиза наяве от доклада на институцията, който бе утвърден на съвещанието на държавното управление в сряда. Средствата се разпределят по схемите за директни заплащания, програмата за развиване на селските региони, стратегия " Рибарство ", пазарни схеми за подкрепяне и други. По-голямата част от заплащанията са по линия на Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз като към тях има и дял от национално съфинансиране.

Най-големият дял от дотациите заемат директните заплащания за повърхност, които през предходната година са били над 2.1 милиарда лева Основната част от тях- 1.87 милиарда Лв идват по линия на така наречен Първи дирек от Общата селскостопанска политика. Българският бюджет е отделил още 276.6 млн. лева като национални доплащания към директните дотации, се вижда от данните в бюджета.

Другото огромно перо, по което са осъществени заплащания, са двете европейски програми- за развиване на селските региони и за бранш " Рибарство ". По първата стратегия са изплатени 365.7 млн. лева като подписаните контракти през годината са били 2293. Плащанията по стратегия " Рибарство " пък са били за предходния програмен период- 2007-2013 година, и са на обща стойност 13.79 млн. лева

От оповестения доклад се вижда, че други 93.6 млн. лева са отишли като подкрепяне по линия на ограниченията от селскостопанските пазарни механизми, а още 109.02 млн. лв- по други краткосрочни схеми за финансиране. Фондът е изплатил още над 3 млн. лева по предприсъединителната стратегия САПАРД по общо 8 контракта. Тези средства са за сметка на държавния бюджет и са заради изгубени правосъдни каузи и реализирани съглашения за заплащания, излиза наяве от доклада.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР