Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще има извънредна

...
Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще има извънредна
Коментари Харесай

ЕЦБ ще има извънредна среща в сряда заради пазарните сътресения

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще има изключителна среща в в сряда, на която да " разиска настоящите пазарни условия ". Тя ще се организира в миг, в който доходността на облигациите на доста страни в еврозоната нараства.

Тази седмица доходността по 10-годишните облигации на Италия се увеличи до над 4% за първи път от 2014 година, което е сигнал, че вложителите не са уверени, че ЕЦБ може да увеличи лихвите и по едно и също време с това да държи под надзор цените на облигациите на най-уязвимите членове на валутния съюз. Разликата сред доходността по италианските и немските облигации се следи деликатно от вложителите и в сряда спредът се усили най-значително от началото на 2020 година
Нервни вложители
Движенията на пазара на облигации, които демонстрират нервността измежду вложителите, бяха свързани с опасенията, че централната банка ще стяга паричната политика по-агресивно, в сравнение с се очакваше преди, отбелязва CNBC. В същото време предходната седмица ЕЦБ не даде детайлности за вероятните ограничения за поддръжка на мощно задлъжнелите страни от еврозоната, което в допълнение подхрани опасенията измежду капиталовата общественост.
Реклама
Тогава ЕЦБ разгласи, че има намерение да вдигне лихвените проценти с четвърт пункт през юли, последвано от по-голямо покачване два месеца по-късно, защото се бори с възходящите цени. Институцията не е повишавала лихвените проценти от повече от десетилетие.

Мнозина специалисти упрекват стимулиращата парична политика на ЕЦБ за рекордно високата инфлация в еврозоната, която. Те считат, че централната банка реагира прекомерно късно на растящите цени. Федералният запас на Съединени американски щати стартира да повишава главния си лихвен % през март, а.

Решението на ЕЦБ да се срещне изключително в сряда идва единствено часове преди решението за лихвените проценти от Федералния запас на Съединени американски щати. Очакванията на пазара сочат нарастване на лихвите с 0.75 прочие пункта, най-голямото от 1994 година насам.

ЕЦБ възнамеряваше да предприеме покачване едвам към края на годината, само че високата инфлация я накара да работи по-бързо.
Реклама
След известието в сряда обаче доходността на облигациите спадна и еврото се увеличи по отношение на $ до 1.0484. Акциите на италиански банки също нарастнаха при започване на търговията в Европа.
Нужда от бърз отговор
Реакцията на пазара до момента допуска, че някои пазарни играчи чакат ЕЦБ да отговори на опасенията по отношение на финансовата фрагментация - " безпричинно " повишение на доходността на облигациите на по-задлъжнелите страни от еврозоната, и в действителност да даде известна изясненост за това какви ограничения може да предприеме, с цел да поддържа мощно задлъжнелите страни.

Изабел Шнабел, член на изпълнителния ръб на ЕЦБ, сподели в Париж във вторник: " Нашият ангажимент към еврото е нашият инструмент за битка с фрагментацията. Този ангажимент няма граници. И нашият опит за интервенция, когато е належащо, поддържа този ангажимент. " Един от най-определящите моменти в историята на ЕЦБ се случи през 2012 година, когато някогашният президент Марио Драги съобщи, че централната банка ще направи " каквото е належащо ", с цел да отбрани общата валута.

Финансовата фрагментация е риск за еврозоната. Въпреки че 19-те членки на валутния съюз имат друг фискален потенциал, те споделят една и съща валута. Това значи, че неустойчивостта в една страна може да се придвижи в други. " Ние ще реагираме на нови изключителни обстановки със съществуващи и евентуално нови принадлежности. Тези принадлежности може още веднъж да наподобяват друго, с разнообразни условия, дълготрайност и защитни ограничения, с цел да останат твърдо в границите на нашия мандат ", сподели Шнабел във вторник.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Право 3 Компании Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР