Упадъкът на европейските ценности в отделните страни членки за съжаление

...
Упадъкът на европейските ценности в отделните страни членки за съжаление
Коментари Харесай

Време е за умел капитан на европейския кораб*

Упадъкът на европейските полезности в обособените страни членки за жалост показва неуспеха на Европейската комисия в най-важната й задача - да бъде Пазител на договорите. Донякъде поради амбициозните взаимни отстъпки в името на развиването на европейския план, ненапълно поради персоналната реалполитика на политиците от Европейската национална партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) съюзът наподобява некадърен да преживее сегашната стихия, в случай че няма смяна на водачеството му, разясняват Радосвета Василева и Паникос Деметриадес в Евронюз.

Потъващ транспортен съд

Макар че упадъкът на демокрацията в Унгария и Полша провокира доста мнения, един бърз взор върху достоверни знаци демонстрира освен че европейските полезности са под опасност в доста страни членки, само че и голямата, в случай че не и разширяваща се бездна сред страните от Европейски Съюз, против която водеха битка редица европейски комисии.

През 2018-а Индексът на демокрацията на изследователския отдел на сп. "Икономист " категоризира 17 членки като "демокрации с недостатъци " паралелно с кандидат-членката Сърбия.

В последния Индекс за усещане на корупцията на Трансперънси интернешънъл за 2018 година Дания получи 88 точки и бе класирана като минимум корумпирана членка, до момента в който България получи едвам 42 точки, с което затвърди купата си на най-корумпираната в Европейски Съюз. Разликата в резултатите на двете страни е повече от двойна. Нещо повече, България получава съвсем едни и същи слаби оценки още от времето на комисията на Барозу.

Тревожните трендове бяха доказани и от Индикаторите за международно ръководство на Световната банка. Ако бъдат съпоставени резултатите в Индикатора за господство на закона от 2007-а и 2017-а, незабавно се вижда, че представянето на Кипър, Гърция, Унгария, Италия и Малта осезаемо се е влошило. В показателите за господство на закона на Австрия, Германия и Испания също има сензитивен спад.

От друга страна, се вижда ослепителен контрастност сред страни членки като Финландия, която бе с най-голям % и при двете измервания през 2007-а и 2017-а (99 и 100) и България, която получи малко над междинния % (53 и 52).

Що се отнася до Индикатора за надзор над корупцията, описът с страни, отбелязали сензитивно намаляване, е даже още по-дълъг. Освен Кипър, Гърция, Унгария, Италия и Малта той включва и Австрия, Дания, Франция, Холандия, Португалия и Испания. Влошаването е изключително сензитивно при Австрия, Кипър, Гърция, Унгария, Холандия и Испания, което подсказва, че казусът не е стеснен в периферията.

Само ловък екипаж подсигурява сполучливо корабоплаване

Нито комисията на Барозу, нито тази на Юнкер съумя да обезпечи на Европейски Съюз наред корабоплаване. А както се знае, триумфът на плаването зависи освен от кораба и метеорологичните условия, само че и от уменията на капитана и моряците.

Случаят с България е изключително спорен, тъй като страната е обект на така наречен Механизъм за съдействие и инспекция, според който се чака Еврокомисията да предизвиква и управлява напредъка в основни области като корупцията. Въпреки това 11 години след приемането си България, която в по-голямата част от това време е ръководена от Бойко Борисов, е в същото, в случай че не и по-лошо положение като през 2007-а. И защото партията на Борисов ГЕРБ е част от ЕНП, комисията стана съизвършител на режима му и пропусна опцията да насочи страната към промяната, от която тя по този начин се нуждае.

Не по-малко разочароващ е упадъкът при Кипър и Гърция - най-малкото тъй като комисията имаше опцията да укрепи върховенството на закона и битката с корупцията чрез изискванията, съпровождащи съответните им стратегии за стопански промени.

Случаят с Гърция е изключително объркващ най-малкото тъй като тя излиза от десетилетие на промени, които би трябвало да укрепят ръководството на стопанската система. Дори в Кипър (често определян от комисията като "успешен случай ") макар подобрението на макроикономическите индикатори утежняването на знаците за господство на закона и за корупция подсказва, че дълбоките аргументи за банковата рецесия от 2013-а не са отстранени.

По-конкретно, бизнес моделът, центриран към политически свързани адвокатски компании, обслужващи потребностите на богати руснаци, остава недокоснат. Напротив, той даже си отмъсти посредством продажбата на "златни " паспорти за Европейски Съюз на непознати "инвеститори ", подхранила взрив в строителството на първокласни многоетажни здания. А това е доста надалеч от устойчивото развиване.

Всъщност в последния отчет по отношение на схемите за поданство и право на престояване против вложения в Европейски Съюз на Еврокомисията ясно се показва, че възприетите в Кипър, Малта и България схеми носят опасности за Европейския съюз във връзка с сигурността, изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. Случаят с Кипър наподобява най-сериозен поради мащабите си. Остава да се види по какъв начин един от дълго време просрочен отчет може да повлияе на последствията от години злоупотреби.

Същевременно е смущаващо по какъв начин същият отчет подминава един даже по-опасен феномен в България, където поданството е налично за всеки от български генезис. През 2018-а бе повдигната паника, че държавни чиновници са издали хиляди подправени удостоверения за български генезис против рушвет от 500 до 5000 $, а схемата е покровителствана от висши представители на властта.

Ужасяващите убийства на проверяващи корупцията публицисти в Малта, Словакия и България през последната година прибавят финалните линии на мрачната действителност, пред която е изправен Европейски Съюз.

Не стройте нов транспортен съд от остаряло дърво

За страдание изборите посредством водещи претенденти на партиите не дават огромни очаквания за бъдещето. И този на ЕНП - Манфред Вебер, и този на ПЕС - Франс Тимерманс, не демонстрираха верността си към европейските полезности, когато се постановяваше.

Вебер демонстрираше поддръжка за режима на Орбан до самия ден на гласуването за Унгария по чл.7 в Европарламента. Той не стопира и да демонстрира възхищението си и от бедствения режим на Бойко Борисов в България.

Тимерманс е комисар за върховенството на закона, само че реализира изненадващо малко в рецесиите в Полша и Унгария и в мониторинга над България и Румъния.

Докато няма по-добро управление на Еврокомисията, което да постанова европейските полезности, вместо единствено да приказва за тях, европейският транспортен съд съвсем несъмнено ще потъне в морето на популизма и крайнодесния шовинизъм.

Европейският съюз се нуждае от капитан, който не се плаши от неприятното време и има ясна визия по какъв начин да реагира в бедствени обстановки, каквито неизбежно ще се появят на хоризонта. Някои се надяват, че самодейността АЛДЕ - Макрон и възходът на Зелените могат да разбият статуквото на европейско равнище, само че е прекомерно рано за прогнози. Макар че Еманюел Макрон може да наподобява като "рицаря в блестящи доспехи ", от какъвто съдружник АЛДЕ се нуждае, политическото напрежение с "жълтите жилетки " във Франция може да спъне упоритостите му и положителните му планове да промени Европа, защото той би трябвало да обърне взор към дома. Зелените може да наподобяват правилни на върховенството на закона и шумно да го пазят, само че би трябвало да сме реалисти за капацитета им. В момента едно е ясно - евроизборите през 2019-а ще са решаващи за бъдещето на Европейски Съюз, в това число и за опазването на европейските полезности.

Радосвета Василева е учител в Юнивърсити Колидж, Лондон. Научните й ползи са в региона на сравнителното обществено и частно право и правото на Европейски Съюз. Паникос Деметриадес е професор по финансова стопанска система в Лестърския университет и някогашен гуверньор на централната банка на Кипър. Автор е на книгата "Дневник на еврокризата в Кипър: Уроци за банковото възобновяване и увереност ".

* Заглавието е на редакцията.

Превод Иван Гуляшки
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР