УНСС не смята да повишава годишните такси за академичната 2023/2024

...
УНСС не смята да повишава годишните такси за академичната 2023/2024
Коментари Харесай

Престижен наш университет отказва да вдигне семестриалните такси

УНСС не счита да покачва годишните такси за академичната 2023/2024 година Tова съобщи проф. доктор Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по образователната активност на Университета за национално и международно стопанство в студиото на Bulgaria ON AIR, където дружно с ръководителят на Студентския съвет Ангел Стойков бяха поканени да разясняват плана за решение на държавното управление, оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН, съгласно което по предложение на държавните висши учебни заведения и научните организации Министерският съвет се чака да утвърди 20 % приблизително нарастване на таксите по отношение на академичната 2022/2023 година

" В нашия университет няма да има увеличение на таксите, всеки може да ги съпостави с предходната година. При приблизително равнище на такси в размер на 900 лева за обществени, икономически, правни науки и стопанска система, при нас таксите остават 600 лева Това значи, че студентите заплащат 300 лева на учебен срок, което е алегорична такса и напъните ни са да привличаме стимулирани студенти за държавната поръчка ", съобщи зам.-ректорът по образователната активност.

Причината таксите да бъдат непокътнати и през тази година проф. Александрова изясни с обстоятелството, че УНСС разчита на плановото финансиране, също по този начин работи интензивно с общините и бизнеса, като притегля дотации, свързани с новаторски практики в образованието и с платени стажове.

" Всяко нарастване няма да бъде прегърнато от студентите, само че тук е ролята на положителната работа на Студентския съвет с ректорското управление. Благодаря на ректорското управление, че организирахме един сериозен диалог по отношение на таксите. Трябва да се откри баланс, който е необходим и за двете страни, тъй като семестриалните такси са доста значими и за ректорското управление като главен доход за университета, само че са значими и за студентите, тъй като това е главният им разход. Търсенето на този баланс ще даде и вярната политика за всеки един университет ", уточни ръководителят на Студентския съвет при УНСС.

Sofia24.bg напомня, че в четвъртък стана ясно предлагането на МОН за повишение на таксите в държавните ВУЗ, оповестено за публично разискване на страницата на просветителното ведомство. То е приблизително с 20% за специалностите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР