Университетска автономия – с това образователният министър Красимир Вълчев оправда

...
Университетска автономия – с това образователният министър Красимир Вълчев оправда
Коментари Харесай

Ректорът на ЮЗУ плашел с Иван Гешев?

Университетска автономност – с това просветителният министър Красимир Вълчев оправда голямата заплата на ректора на Югозападния университет (ЮЗУ) проф. доктор Борислав Юруков.

Що се отнася до заплатите на ректорите и по какъв начин тъкмо ректорът на университета, в който основният прокурор Иван Гешев и някогашният Министерство на вътрешните работи министър Младен Маринов станаха докторанти, взема петцифрена заплата (16 хиляди лева.), Вълчев съобщи пред бТВ, че " в последна сметка се получава детайл на безнаказаност ", тъй като ставало въпрос за самоуправление на висшите образователни заведения. Беше даден образец по какъв начин ректорът на Софийския университет взема малко над 2000 лева Ще има разпоредба, която контролира заплатата на ректорите, с цел да няма такива фрапиращи разлики, уточни Вълчев.

Репортаж на бТВ пък сподели изказвания, че асистенти в университета се освобождават за лятото, тъй като нямало пари, а нямало пари и за консумативи. Съответно, беше подложен въпросът по какъв начин въздейства това на мотивацията им въобще да се занимават с обучение и просвета професионално. А против ректора Юруков имало тъжба, тъй като се кандидатирал при навършени 65 години т.е. не е разрешено по закон съгласно жалбоподателите, като различен професор – Антони Стоилов, приказва пред малкия екран, че Юруков се хвалел с познанството си с основния прокурор Иван Гешев и привиквал хора на персонални срещи с предизвестия да внимават.

Красимир Вълчев обаче сподели, че Юруков е определен по разпоредбите що се отнася до възраст, тъй като било сторено преди смяната в закона. Знаех, че там има проблеми, правили сме одити. Всеки един одит откриваме разнообразни нарушавания – някои са минимални, други са по-съществени, сподели Вълчев. И загатна, че имало нарушаване и при образуването на заплатата на ректора. Вълчев призна и, че имало проблем, тъй като ректорът се трансформира в шеф. Образователният министър сподели и, че разговарял с един от преподавателите, които се жалват от Юруков.Самият Юруков още не разяснява тематиката. " Възнаграждението не е заслужено ", уточни Вълчев във връзка с заплата на Юруков. И подсети, че е пуснал от съвсем месец план за разпоредба, касаеща заплатите на ректорите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР