Уникалността на македонския език е общопризната и потвърдена в ООН,

...
Уникалността на македонския език е общопризната и потвърдена в ООН,
Коментари Харесай

Матю Нимиц: Езикът на Северна Македония е световно признат

Уникалността на македонския език е общопризната и доказана в Организация на обединените нации, споделя някогашният медиатор в разногласието за името сред Скопие и Атина Матю Нимиц. В изявление пред скопския ефирен „ Канал 5 “ той разяснява връзките сред РСМ и България и съобщи, че идентичността и езикът не са били част от Преспанския контракт, а в този момент са сложени на масата от България. По думите на Нимиц, казусът за гръцката страна не е бил в идентичността, а в името на езика и това, съгласно него, е напълно друго, съобщи организация " Фокус ".

„ Тези въпроси са унитарни, имаше обстановки, които бяха сходни, само че и не толкоз сходни. Знаете, че Преспанският контракт се отнася до езика, той не употребява думата еднаквост, тъй като не е юридическа дума. Македонският език е признат от дълго време и хората по целия свят знаят, че македонският език съществува. Спорът с Гърция въобще не беше за езика, а за името на езика. С други думи, гръцката страна нямаше проблем, че имате прекрасен език, личен език. Но казусът им беше, че в случай че се назовава македонски, може да сътвори усещането, че има връзка с античните македонци. Спорът с България е друг във връзка с произхода на езиците. Аз не съм специалист по това, това не беше въпрос в Преспанския контракт, само че това е въпрос, който те желаят да обсъдят, тъй че е въпрос на полемика “, сподели Нимиц.

Запитан дали може да се договаря за нечия еднаквост, която е вътрешно възприятие за принадлежност, Нимиц беше безапелационен, че не може да се договаря за еднаквост. „ Не, не можеш. Между Гърция и Северна Македония имаше вътрешни усеща и към момента има. Хората в Северна Македония са прочувствени по този въпрос, а хората в гръцкия район Македония също към момента са прочувствени. Не се водите от страсти, само че, можете да постигнете контракт за това по какъв начин преговаряте по въпроса, по какъв начин го артикулирате, със ценене на другите отзиви за сензитивните исторически и прочувствени въпроси “, съобщи американският посланик.

Посланик Нимиц счита, че не е належащо ходатайство за разрешаване на разногласията сред София и Скопие, а че двете страни би трябвало сами да разрешат въпроса, както и това, дали им би трябвало посредник. „ Една медитация в живота е задоволителна. Също по този начин, посредничеството или намирането на решение с България не би трябвало да трае 20 години, не би трябвало да трае даже 20 месеца, съгласно мен. Но двете страни би трябвало да решат сами. Дали се нуждаят от посредник или не, зависи от тях, а не от някой извън “, сподели Матю Нимиц, някогашният медиатор в разногласието за името сред Скопие и Атина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР