Уникални картофени мекици - вкусни и засищащи Когато за първи

...
Уникални картофени мекици - вкусни и засищащи Когато за първи
Коментари Харесай

Свекърва ми прави картофите по този необичаен начин

Уникални картофени мекици - вкусни и засищащи

Когато за първи път видях тази рецепта на посетители при свекърва ми, си помислих, че хапвам типичен пържени мекици. Но забелязах, че  тестото беше доста меко от вътрешната страна и хрупкаво извън и за разлика от класическото  тесто, това тесто беше изцяло кухо от вътрешната страна, като че ли някой го беше изпразнил от непотребното глетаво тесто.

Когато попитах свекърва ми за рецепта, тя ми сподели, че главната съставна част са картофите. Първоначално се изненадах, само че след това ми сподели, че мъжът ми доста ги е обичал като дете и това е едно от обичаните му ястия. Днес ще споделя и с вас рецептата за тези неповторими Картофени мекици – безусловно ги пригответе за фамилията си, ето и нужните артикули:

3 междинни картофа (300 г)
1 чаена лъжичка сол
1 яйце
1 чаша вода, 200 мл (от водата, в която са варени картофите)
1 чаена лъжичка суха квас (7 г)
1 чаена лъжичка захар
450-500 г меко брашно
олио
Начин на Приготвяне: 
Обелете картофите и ги измийте добре под течаща вода. Преди да започнете да ги варите, в случай че имате време ги оставете да се наквасен във вода най-малко за половин час. Нарежете ги на дребни кубчета и ги сложете да се варят в тенджера.

Сварете ги, до момента в който омекнат от вътрешната страна, като това може да ревизирате с вилица.

Варенето лишава към 30 минути, само че може да отнеме и по-малко. След това ги прецедете от водата, само че запазете 1 чаша от нея, не я изхвърляйте.

С помощта на пасатор или вилица намачкайте картофите на пюре без бучки. След това прибавете 1 чаена лъжичка сол, 1 яйце, 1 чаша картофена вода, което ще направи сместа още по-кремообразна. След това прибавете захарта и 1 ч.л. суха квас.

Разбъркайте до хомогенна примес, след което най-после прибавете брашното. Първо прибавете 450 г брашно, след което при нужда при въвличане на тестото може последователно да добавите останалите 50 година

Замесете тънко и меко тесто, незалепващо под пръстите, а когато го замесите в купата, където сте съчетали съставките, прибавете още 1 супена лъжица олио и го омесете още малко. Покрийте с памучна забрадка и оставете за 30 минути.

След това го извадете от купата и го поставете върху работна повърхнина. Ако е належащо се омесва още малко, след което се разделя на 12 равни елементи и всяка част се оформя на топка. Поставете топчетата върху дървена дъска и ги покрийте с забрадка, след което ги оставете да престоят още 15 минути.

Междувременно загрейте към 1-2 пръста олио в тиган и потопете всяко топче в олиото да се запържи до златисто от едната страна и по-късно го обърнете да се запържи по същия метод от другата страна.

Извадете изпържените картофени мекици в паница, покрита с домакинска хартия, с цел да се отцедят малко от олиото и сервирайте горещи.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР