Уникална римска крепост беше разкрита в края на археологическия сезон

...
Уникална римска крепост беше разкрита в края на археологическия сезон
Коментари Харесай

Откриха уникална римска крепост край село Широково

Уникална римска цитадела беше разкрита в края на археологическия сезон в покрайнините на двемогилското село Широково. По първични данни тя е от пети век. Според русенските археолози от Регионалния исторически музей, сходен строеж на барикада се среща доста рядко в Североизточна България, оповестява Българска национална телевизия.

Освен мястото, където се намира, което по натурален метод е защитавало два римски пътя по поречието на реките Баниски и Черни Лом, крепостта е построена по малко прочут по тези земи метод.

За това приказват разкритите от археолозите изцяло непокътнати каменни зидове на една от отбранителните и кули.

" Тук приказваме за строеж от големи рустицирани квадри. Интересното е, че част от тези квадри, върху тях има букви на майсторите, които са ги изработвали и другото любопитно е, че има буквени означения върху обособените блокове, това са означения каменоделски, по какъв начин тъкмо блоковете би трябвало да съвпаднат един по отношение на различен ", сподели Деян Драгоев- археолог, началник на разкопките.

Предварителните изследвания на археолозите допускат, че когато след няколко века крепостта минава в български ръце тя става част от енигматичния град Кръстовец.

" Който се загатва, във хрониката на Мехмед Мишри, като един от градовете подкрепяли Шишман Ага, т.е. българския цар Иван Шишман. Дали е по този начин, към момента не знаем, само че факт е, че това, което сме разкрили по време на археологическото изследване, демонстрира една невероятна във фортификационна позиция цитадела, цитадела която е без паралели във русенското Поломие”, описа Деян Драгоев.

Засега при разкопките са открити монети от седми век, както и железни елементи от облекло - токи на колани и фибули. Според археолозите, това място занапред предстои на съществено и задълбочено изследване в продължение на години. Още повече, че хипотетичната повърхност, върху която се е намирала крепостта, е близо 12 декара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР