Уникална операция – субституция на трахеята, в която бе изграден

...
Уникална операция – субституция на трахеята, в която бе изграден
Коментари Харесай

За първи път у нас изградиха и имплантираха трахея

Уникална интервенция – субституция на трахеята, в която бе построен и вграден цялостен орган от автоложни присадки, направиха в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. В 10-часовата намеса участваха екипи от 4 специалности – по Гръдна хирургия, Пластично-възстановителна хирургия, Кардиохирургия и УНГ под управлението на доктор Цветан Минчев. Той е шеф на отделението по Гръдна хирургия на Токуда – една от водещите в страната структури за оперативно лекуване на болесттите на белия дроб и гръдната област с доста огромен размер и трудност.

Хирурзите сътвориха и сложиха автотрансплантант – орган, построен от лични тъкани, който да замести унищожената от рака трахея и по този метод пациентът да може да диша независимо. За първи път в света хирурзи правят такава интервенция, при която с изключение на построяването на нова трахея са отстранени наранени от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези. Пациентът е с вторични промени от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите към нея – медиастинума, хранопровода, лимфни и други жлези. Авансирането на рака в трахеята последователно води до неспособност за обикновено дишане и до положение, несъвместимо с живота.

„ Успяхме да изградим и вграждаме трахея благодарение на тъкани от ръката и хрущяли от ребрата на пациента. Операцията беше композиция от няколко хирургични стадия, през които отстранихме и засегнатите от метастазиралия рак други органи. По този метод дадохме опция на болния да диша самостоятелно” – описа детайлности за неповторимата интервенция доктор Минчев.

Автотрансплантантът е с дължина 7 см, колкото естествена трахея и се вгради с микроскопска хирургия благодарение на хранещи съдове от ръката, които се свързват към мамарната артерия. В комплицираната имплантация и съединяването на съдовете се включва доктор Асен Келчев от отделението по Кардиохирургия на Токуда. А в изработването на автотрансплантантът интензивно взе участие гост-хирургът доцент доктор Маргарита Кътева.

Операциите за реорганизация и имплантиране на трахея са извънредно малко в целия свят, а сложността и размерът, в който е направена хирургията в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, я вършат неповторима на световно равнище. Този способ е и единствена опция в такива случаи, защото имуносупресивната терапия след възможна трансплантация на напълно донорска трахея усилва риска от повторна поява на рака.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР