Уникална наблюдателна кула и древно светилище откриха археолозите. Новото Чудо

...
Уникална наблюдателна кула и древно светилище откриха археолозите. Новото Чудо
Коментари Харесай

Ново чудо! Наблюдателна кула и древно светилище край Бургас

Уникална наблюдателна кула и антично светилище откриха археолозите. Новото Чудо изникна на нос Чироза до бургаския квартал Крайморие, където от края на май до края на юни се организираха археологически изследвания. Те са финансирани от община Бургас и са с теоретичен началник проф. доктор Иван Христов от НИМ. Заместник-ръководител на разкопките е доктор Милен Николов от РИМ Бургас.

Археолозите от двата музея са разкрили основите на стена, ограждаща повърхност от 1 дка на нос Чироза и основите на огромна солидна двуделна кула, ситуирана в най-високата и издадена в морето част на носа. Пред тези структури са проучени обособени сектори от необятен до 3 метра трап, непокътнат на дълбочина до 2 метра от настоящия терен. Ровът евентуално е изпълнявал отбранителни функционалности, само че не е изключено неговото прокопаване да е имало и ритуални функционалности.

Открити са стотици фрагменти от локална тракийска керамика и вносна такава направена в по-голяма си част в малоазийските ателиета към античен Пергам.

Намерените монети, украшения, амфорни печати и характери мостри на керамичното произвеждане датират обекта за края на II- I в. прочие Хр.

Твърде забавно е разположението и солидните основите на постройката разположена на края на нос Чироза. Фундаментът и подсказва съществуването на етажност във височина посредством каменна зидария. Независимо от податките за жилищно потребление на първия етаж не се изключва опцията тази постройка да е изпълнявала функционалността на кула.

Подобна кула с солидни основи е проучена на Зайчи връх при Кабиле. Кули, сходни на тази от нос Чироза, са регистрирани на разнообразни места в Средиземноморския свят. За някои от тях е изказана хипотезата, че те са били наблюдателници и места за предаване на сигнали в морето.

В съответния случай обектът на нос Чироза би трябвало да се преглежда в подтекста на откритите структури под вода в югоизточната акватория на носа, където под вода са документирани елементи от разрушени здания, археологически материал с датировка цялото първо хилядолетие преди Христа, както и амфори и строителна керамика от римската и късноантична ера.

Проведените изследвания на нос Чироза запълват едно бяло леке от крайбрежната селищна система на Западния Понт сред полуостров Атия и региона на дн. гр. Бургас.

Като план на действие обектът намира паралели с укрепените обекти по западното българско Черноморие: м. Палюра до с. Емона, Кантона на северния бряг на Мандренското езеро;м. Фармакида при  гр. Приморско; с. Бродилово,Община Царево; с. Синеморец, Община Царево; с. Равадиново, Община Созопол и с. Извор, Община Бургас.

Проучванията на проф. Христов и неговите сътрудници от бургаския музей не престават и под вода в залива Ченгене скеле.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР