Уникална изложба на карикатуристки ще може да се разгледа от

...
Уникална изложба на карикатуристки ще може да се разгледа от
Коментари Харесай

Карикатуристки канят на изложба в Габрово

Уникална галерия на карикатуристки ще може да се прегледа от 6 март до 17 май в музея " Дом на хумора и сатирата " в Габрово. В зала 5 на ул. " Брянска " 68 ще бъдат показани финалистките от " Международна премия за жена карикатурист " (Women Cartoonists International Award). Премиерната експозиция е отдадена на първия в света карикатурен конкурс, в който могат да вземат участие единствено представителки на нежния пол. От United Sketches - интернационална организация, защитаваща свободата на изразяването и карикатуристите в заточение, публично ще разгласят победителките на 8 март.

100 карикатури на 52 феноменални дами от целия свят са финалисти на състезанието. Повече от хиляда произведения от 260 дами, изпратени от най-далечните ъгълчета на планетата, се включиха в конкуренцията. Впечатляват изтънченото ниво и забележителната дълбочина на мощните послания в тях. Това потвърждава какъв брой са нужни сходни конгреси, където дамите да покажат творчеството и скъпия си опит по значими публични и екологични въпроси.

Подбраните от селекционния комитет произведения ще се покажат в доста галерии и музеи с помощта на сътрудници на премията като Micro Galleries, Center for the Аrt of Political Cartoon и така нататък Селектираните създатели и карикатури ще бъдат показани и оповестени в онлайн платформите на United Sketches и на други организации.

Следваща спирка на изложбата е Центърът за изкуство на политическата подигравка в Музея на труда (Arbetets museum) в Швеция, където тя ще гостува от 30 май до 13 септември.

www.humorhouse.bg

[email protected]

тел. 066 807 229

За Международната премия за карикатуристи дами

" Въпреки че дамите са по-малко от 5% от политическата карикатурна общественост, през последните години се оказват едни от най-мощните и ефикасни имиджмейкъри в света. Те са с остри лакти и остри пера и съумяват да обособят едно ново пространство, където да се чуят гласовете им, изключително по време и след придвижването на Арабската пролет, както и в Южна Азия.

Напълно обикновено е дамите да имат свои лични изложения, свои състезания и лични церемонии за награждаване. Този конкурс подчертава върху творчеството на дамите карикатуристи с вярата то в действителност да бъде видяно от редактори и издатели, от световната общественост карикатуристи и от целия свят.

Международната мрежа за правата на карикатуристите в света поддържа състезанието и кани други организации за подигравка да се причислят в отбелязването на това ново изпитание в символ на смисъла на сатиричния глас на 50% от популацията. Не просто тъй като са дами, а тъй като са превъзходни комуникатори.У

Д-р Робърт " Бро " Ръсел, изпълнителен шеф

Международна мрежа за права на карикатуристите - CRNI
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР