Унгарският виртуоз Ласло Феньо и концерта, обединен под тематичната шапка

...
Унгарският виртуоз Ласло Феньо и концерта, обединен под тематичната шапка
Коментари Харесай

Гранде Финале на 8-то издание на фестивал АЛЕГРА

Унгарският виртуоз Ласло Феньо и концерта, единен под тематичната шапка Жар Птица (включващ осъществяване на творби на Верди, Чайковски и Стравински), поставя надписа ГРАНДЕ ФИНАЛЕ на осмото издание на музикалния фестивал Алегра през днешния ден.

В рамките на няколко дни, в интервала 15-22 юли, столичната зала България стана хазаин на същинско музикално угощение. Световноизвестни музиканти и млади очаквания – експерти при започване на кариерата си си партнираха на сцената на зала България като продължение на традицията, заложена от уредниците на фестивала – последователност сред поколенията. Една огромна част от тях участваха и в майсторските класове в успоредната стратегия на фестивала – неговата Академия.

Музикалната рецензия назовава Ласло Феньо – „ един от най-известните музиканти в международен мащаб “. През последните няколко години, Ласло Феньо концертира на най-големите подиуми по света и за огромна наслада на българските меломани и неуморната работа на екипа, който провежда фестивала, ще свири и на родна сцена. В родната му страна, Унгария, Феньо е от доста години един от най-търсените солисти. Неговите солови рецитали и концерти камерна музика или с оркестри, се излъчват онлайн и записват от Унгарското радио. Той е свирил с множеството от унгарските оркестри и диригенти. През 2005 година получава високопризнатата премия на името на Ференц Лист, присъдена от унгарското министерство на културата, както и премията Junior Prima през 2008 година

Ласло Феньо стартира образованието си по музика в Унгария, като още на 13 годишна възраст става студент на проф. Ласло Мезьо в Музикалната академия „ Ференц Лист “ в Будапеща. По-късно продължава образованието си при професор Давид Герингас в Любек, където брилянтната техника, правилният нюх за жанр и изключително необятният репертоар му донасят редица награди от значими състезания. Сред тях са Международният музикален конкурс в Женева, състезанието Ростропович в Париж, The Adam International Cello Competition в Крайстчърч както и състезанието на унгарското радио в Будапеща. След като приключва образованието си, той безапелационно уголемява музикалните си хоризонти под управлението на Бернард Грийнхаус.

Интересна детайлност от музикалната биография на Ласло Феньо е, че свири на чело, направено от Матео Гофрилер през 1695 година Точно преди година, в България бе показана и вълнуващата книга на професор Венцеслав Николов (виолончелист, диригент и учител в Национална музикална академия,) - „ Моят татко е Матео “ (издателство Изток - Запад), в която се споделя магичната история на класическата музика и историите на значими типичен композитори като Бетовен и Бах, а виолончелото споделя във формата на аз изложение за атмосферата на Венеция, Париж и Виена от 18-и век.

„ Какво би разказало едно виолончело от 1726 година, в случай че можеше да приказва? През чии ръце е минал грифът му, кои мелодии са прозвучали от дървения му гръден панер? “, се пита професор Николов, а един от изящните отговори дават осъществяванията на Ласло Феньо. Заедно с фестивалния оркестър Алегра под диригентството на Йоханес Шлефли, виолончелото на Ласло Феньо ще ни придвижи в увертюрата към операта „ Силата на ориста “ на Джузепе Верди, сюитата из балета „ Жар-птица “ на Игор Стравински и вариации по тематика „ Рококо “ на Пьотр Илич Чайковски. Концертът е на 22 юли, а на 19 юли, Ласло Феньо ще се включи в звездния състав на концерта „ Паралели “ с присъединяване на Сергей Малов, Григори Асс, Нимрод Гуез и Петър Найденов

Вече сте свирили пред българска аудитория, дружно с оркестъра на Софийската филхармония, а в този момент сте част от осмото издание на влиятелния музикален фестивал Алегра. Пътувате доста, срещате се с друга аудитория. Как си обяснявате магичното въздействие на музиката върху хората?

Много съм благополучен, че ще се срещна още веднъж с българската аудитория и, че фестивал от ранга и значимостта на АЛЕГРА се случва за следващ осми път, в София. Поздравления за екипа на фестивала, който работи неуморно, с цел да се случи толкоз значимо събитие. Музиката е повсеместен език и в миг като днешния тя има своето в действителност магично въздействие върху публиката. Днес повече от всеки път би трябвало да останем хуманисти и музиката е една добра и сигурна основа за това.

Музиката е и вашият живот. Започнали сте да се занимавате с музика от доста дребен, както обичайно се случва в живота на всеки музикант. Не усетихте ли липса на детството?

Никога не съм имал чувството, че музиката краде детството ми, тъй като постоянно съм балансирал двете неща. За мен, като дете, а и в този момент, е изключително значимо да имам другари, да подкрепям тези другарства. Разбирам същността на въпроса ви, тъй като нормално децата, които се посвещават на класическата музика, нямат същинско детство и са отдадени единствено на музиката. За мен обаче, нещата са разнообразни. Винаги съм имал потребност от положителния баланс сред музиката и естествения живот и надлежно естественото детство.

Участвахте ли в основаването на артистичната рамка на фестивала?

Петър Найденов, основателят и мотор на фестивала, е талантлив уредник и ние всички имаме голямо доверие в него. В началото, несъмнено, обсъждахме концепцията, артистичната рамка и казахме да, а след това той направи всички останало. Както загатнах и първоначално, той има гений на уредник и артистичен шеф и се погрижи самичък за всички останало.

Кой е вашият обичан композитор?

Моят обичан композитор е Йоханес Брамс, само че това, несъмнено, не значи, че в случай че би трябвало да извършвам Шостакович или Бах, не мисля за Брамс. Но дано ви кажа нещо забавно, в случай че изсвирвам Брамс, постоянно си мисля за Бах, тъй като за мен той е базата, корените и това се отразява и усеща в работата на всеки един от другите композитори.

Участвате и в майсторските класове на Алегра. Какви препоръки бихте дали на бъдещите музиканти?

Имам доста хрумвания и препоръки за младите музиканти, само че най-важното е това, което споделих преди – да поддържат здравословен, живописен персонален живот и несъмнено, би трябвало да работят, да пракиткуват, да слушат музика, да имат уроци с разнообразни учители, с цел да научат разнообразни стилове, техники. Най-важинят обаче е да останат индивиди, да запазят хуманността и в творчеството си, да не се концентрират единствено върху едно нещо. Да са изпълнени с обич към всичко, което изпълва живота им.

Повече елементи за фестивалната концертна стратегия и за академия Алегра, може да намерите на формалния уебсайт на фестивала - https://www.allegrafestival.com/

Билети в системата на Eventim и на касата на зала България, както и на:

https://www.allegrafestival.com/bg/program-2022/

Организатор на Фестивал и академия Алегра е Фондация „ Алегра “. Фестивалът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ и с финансовата поддръжка на Столична община – Столична стратегия „ Култура “, Фондация „ Америка за България “ и Институт Лист – Унгарски културен институт София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР