Унгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март

...
Унгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март
Коментари Харесай

Какви са вариантите на Виктор Орбан?

Унгарският министър председател Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март Европейската национална партия (ЕНП) ще взема решение дали ръководещата партия в Унгария „ Фидес “ би трябвало да остане членка на дясноцентристката организация – и дали да се гласоподава по въпроса. Дебатът идва в миг на интензифициране на акцията за европейските избори през май, като политическите групи в целия набор се борят за въздействие, написа европейската редакция на Politico в материал, показан без редакторска интервенция.
Десетки партии от ЕНП писаха до ръководителя Джозеф Дол с искане „ Фидес “ да бъде изхвърлена, разярени най-много от финансираната от унгарското държавно управление антимиграционна акция против ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Официално, „ Фидес “ твърди, че желае да остане в ЕНП. „ Фидес не води диалози с нито една друга група “, съобщи шефът по връзките на партията и претендент за евродепутат Балаш Хидвеги пред Politico във вторник. „ Ние сме в ЕНП и желаеме да останем там. Готови сме да представим позицията си пред фамилията на ЕНП “.
Но в лицето на увеличаващите се претенции за изхвърляне, реториката на Орбан за ЕНП също се промени, като той назова критиците си в организацията „ потребни идиоти “.
Сега министър председателят е изправен пред евентуално решение за бъдещата политическа посока на неговата партия. Ето пет вероятни разновидността:
Оставане в ЕНП
За да остане в ЕНП, на Орбан най-вероятно ще му се наложи да се извини обществено за дейностите си, осъществявайки рисков завой на 180 градуса за пред гласоподавателите си.
Шпитценкандидатът на ЕНП за европейските избори Манфред Вебер съобщи пред Der Spiegel предходната седмица, че унгарският министър председател „ съществено навреди на ЕНП с мненията си и акцията против Юнкер “. В писмо на последни до Дол, Вебер упорства Орбан да изостави акцията и да признае вредите, които е нанесъл, а също така да остави Централноевропейския университет на архи-врага си Джордж Сорос да действа в Будапеща, написа организация Фокус.
Това обаче ще е доста мъчно да се каже на елементарните унгарци, защото Орбан от много време работи интензивно, с цел да убеди домашната аудитория, че Юнкер заплашва сигурността на Унгария. А и по никакъв метод не е несъмнено, че извинението ще бъде признато вътре в ЕНП.
Потенциално, сигнализирайки бъдещо обособяване от ЕНП, някогашният маджарски евродепутат Ласло Сърджан съобщи във вторник, че „ моят вид остарял христистяиндемократ през днешния ден не се усеща добре в ЕНП “. В материал за проправителственото издание Magyar Nemzet във вторник, той също уточни, че не е правилно, че „ без поддръжката на ЕНП, ние ще бъдем изолирани в Европейски Съюз “, като означи, че „ ръководещата партия в Полша не е в ЕНП, само че продължава да е интегрален член “ на Съюза.
Присъединяване към групата на Европа на нациите и свободата
Макар Фидес да споделя, че не е в договаряния с други политически блокове, член на ЕНС съобщи, че групата „ води диалози “ с партията на Орбан.
Присъединявайки своята партия към ЕНС, Орбан ще се сплоти с извънредно дясната партия на Италия, водена от Матео Салвини, „ Националният фронт “ на Марин Льо Пен във Франция, и крайнодясната Партия на свободата на Австрия на Хайнц-Кристиан Щрахе.
Идеологически, Орбан, Салвини и Льо Пен имат мека линия към Русия и споделят евроскептично отношение към вземането на решения в Брюксел. Но по доста въпроси на политиката те се разграничават. По отношение на миграцията, твърдият отвод на Орбан да приема бежанцжи не се поддържа от „ Лигата “ на Салвини, която желае други страни от Европейски Съюз да създадат повече, с цел да оказват помощ на Италия, като вземат мигранти, които идват по крайбрежията на Италия.
И като политици от страни, които заплащат повече е европейския бюджет, в сравнение с вземат назад от фондовете, френските и италианските политици нормално не са въодушевени, когато става въпрос за по-големи разноски на Европейски Съюз в по-слабо развитите Източноевропейски страни-членки.
Според прогнозите на POLITICO, ЕНС ще завоюва 60 места на изборите за Европейски парламент през май, спрямо сегашните си 37 места. „ Фидес “ ще бъде третата най-голяма партия в ЕНС, с планирани 13 места, което ще я остави зад „ Лигата “ и „ Националния фронт “.
Присъединяване към групата на Европейските консерватори и реформисти
В доста връзки съюзът „ Фидес “ и полската партия „ Право и правдивост “ (ПиС) - преобладаващата мощ в групата ЕКР, която ще бъде отслабена от загубата на английските евродепутати Консерватори след Брекзит- наподобява естествено подобаваща.
Двете държавни управления към този момент работят тясно и имат неофициален пакт за взаимна защита, като се ангажират да наложат несъгласие на всевъзможни евентуални наказания на Европейски Съюз във връзка с върховенството на закона. Идеологически те са близки по огромните въпроси като миграцията, а на локално равнище играят историческите връзки сред двете страни.
Но Варшава и Будапеща са надалеч един от различен по въпросите на сигурността и усещанията за Русия.
„ Орбан се нуждаеше от ЕНП като щит. Ето за какво той се задържа толкоз дълго в тази група “, сподели за POLITICO полският евродепутат и съпредседател на ЕКР Ришард Легутко. Да имат „ Фидес “ като претендент за присъединение към ЕКР „ ще бъде страхотна вест за полското държавно управление “, сподели той.
Легутко допусна, че в ход може да е по-генерално пренареждане в дясното. Той уточни, че „ диалозите сред ПиС и италианската „ Лига “ не престават “ и че „ персонално аз съществено бих приветствал приемането на Австрийската партия на свободата в ЕКР “.
„ По отношение на полезностите и програмата, ние сигурно няма да затворим вратата “ на Орбан, съобщи различен представител на ЕКР, като добави, че сега няма „ публични диалози “ сред групата и „ Фидес “. Но той означи, че ЕКР е формирала нов алианс с Debout la France и „ приказва “ с испанската дясна партия „ Вокс “, „ само че към момента нищо не е публично “.
Прогнозите на POLITICO демонстрират, че ЕКР ще завоюва 57 места през май, в съпоставяне със сегашните си 75.
Да образува нов съюз
Някои наблюдаващи считат, че Орбан има аспирации да стане водач на европейската сцена и не изключват унгарска самодейност за нова европейска група - такава, която може да доближи до необятна композиция от консервативни поляци, германци, италианци и скандинавски евроскептици.
Но майските избори евентуално са прекомерно рано, с цел да се провежда нещо устойчиво, а други партии към този момент организират акции с актуалните си съюзи, тъй че това остава малко евентуален сюжет.
Да изчака и да види какво ще стане
Орбан обаче може просто да седи настрани – в случай че приемем, че „ Фидес “ не бъде изключена от ЕНП – и да види по какъв начин ще завършат европейските избори през май и дали има смяна в политическата динамичност, съответно в ЕНП и измежду евроскептичните групи.
Прекратяването на участието или изхвърлянето от ЕНП преди изборите ще остави членовете на „ Фидес “ самостоятелни депутати, намалявайки тяхното финансиране и въздействие в законодателната власт. Това значи, че фракцията има сериозен интерес да бъде част от група в дълготраен проект.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР