Унгарският премиер е един от най-обиграните политици в днешна Европа.

Унгарският премиер е един от най-обиграните политици в днешна Европа. ...

Орбан като Путин - управлява, дори и да бъде свален официално от власт

Унгарският премиер е един от най-обиграните политици в днешна Европа. За да гарантира властта си, той предприе всевъзможни ходове - от подчиняването на повечето медии, та до приемането на изборен закон, който облагодетелства неговата партия "Фидес", коментира "Дойче Веле", предаде БГНЕС.
Последната идея на Орбан обаче направо взривява рамката на формално демократичния режим, изграден от него в Унгария. Създава се паралелна държава, която ще даде на премиера и неговия ръководен елит възможността да управляват почти всички области на държавния и обществен живот, даже и да загубят изборите през 2022 година.
Причината за този ход е ясна: настроението в Унгария е за промяна на политическата посока. Много унгарци са уморени от Орбан, неговото единовластие и корупционните афери около семейството, приятелите и партийните сподвижници на премиера. Проучванията сочат, че обединената опозиция има сериозни шансове да свали партията на Орбан от власт през пролетта на идната година.
Институцията, която би трябвало да прегради пътя към властта на евентуално бъдещо правителство без Орбан, е прикрита под невинното име "Попечителска фондация, изпълняваща задачи от обществен интерес". На 27 април унгарският парламент подкрепи с мнозинство от две трети създаването на този нов тип институция, както и учредяването на 32 такива фондации.
Фондациите ще разполагат с огромни правомощия и средства

Орбан, Салвини и Моравецки изправят ЕС на нокти, правят нов десен съюз Орбан, Салвини и Моравецки изправят ЕС на нокти, правят нов десен съюз
Унгарецът Виктор Орбан обедини сили с полския премиер Матеуш Моравецки и италианеца Матео Салвини, за да сформира нов десен политически...
Повечето от тях ще управляват държавните университети. Така почти цялата система на висшето образование в Унгария се прехвърля към фондациите, включително и обвързаните с тях институции, като например университетските болници.
По-малката, но по-важна част от фондациите, е с общ характер. На тези фондации са им поверени задачи от почти всички области в държавата - образование, семейство, изкуство, спорт, медии, опазване на околната среда, селско стопанство, насърчаване на икономиката, поддържане международни отношения и подкрепа на унгарските малцинства в чужбина.
Адвокатът и бивш депутат Андраш Шифър смята, че по този начин Орбан постига едно: всяко ново управление в страната ще трябва да споделя властта с паралелното правителство на "дълбоката държава", създадена от Виктор Орбан.
Фондациите са обезпечени с невероятно финансово състояние за много милиарди. Освен университетите с цялото им имущество, новите институции получават и недвижими имоти от всякакъв вид - от обикновени сгради до замъци, паркове и гори, както и дялово участие в държавни компании.
Фондациите ще работят самостоятелно и няма да подлежат на държавен контрол. Те ще имат право да харчат парите си само за определените цели, но как точно ще ги харчат – ще зависи изцяло от тях. Новите институции ще се ръководят от настоятелства, чиито членове се назначават от правителството при създаването на фондацията за неограничен период от време. Членовете на настоятелствата сами назначават своите наследници. Сред членове, които вече са известни, са министри, държавни секретари и многобройни бизнесмени, близки до Орбан.

Орбан зове за създаване на нова европейска дясна сила Орбан зове за създаване на нова европейска дясна сила
Унгарският премиер Виктор Орбан призова за създаването на нова европейска дясна сила за, както той се изрази, „нашия тип хора&ldq...
Правителството оправдава необходимостта от новия модел фондации с ангажимента на държавата, която през XXI век трябвало да изпълнява обществените си задачи вече по-ефективно. Това е написано в мотивацията към новия закон.
Опозицията в Унгария заговори за "хищническа приватизация" и "кражба". Според Миклош Лигети от офиса на "Трансперънси Интернешънъл" в Будапеща, мащабите на тези промени могат да бъдат сравнени само с "комунистическото одържавяване".
"Става въпрос за абсолютно уникален модел, който не съществува никъде другаде - нито в западните демокрации, където се прилага върховенството на закона, нито в източните диктатури, където не се обръща внимание на формалностите", казва още Лигети.
Опозиционните партии обещават, че ще премахнат фондациите, ако поемат властта след изборите. Според Лигети това е възможно само ако те се позоват на конституцията, която съдържа клауза срещу диктатурата и произвола в управлението: "Всеки има право и е длъжен да предприеме действия срещу подобни стремежи".
Още:

Източник: actualno.com