Унгарският премиер е един от най-обиграните политици в днешна Европа.

...
Унгарският премиер е един от най-обиграните политици в днешна Европа.
Коментари Харесай

Орбан като Путин - управлява, дори и да бъде свален официално от власт

Унгарският министър председател е един от най-обиграните политици в днешна Европа. За да подсигурява властта си, той предприе всевъзможни ходове - от подчиняването на множеството медии, та до приемането на избирателен закон, който облагодетелства неговата партия " Фидес ", разяснява " Дойче Веле ", съобщи БГНЕС.
Последната концепция на Орбан обаче напряко взривява рамката на официално демократичния режим, построен от него в Унгария. Създава се паралелна страна, която ще даде на премиера и неговия управителен хайлайф опцията да ръководят съвсем всички области на държавния и публичен живот, дори и да изгубят изборите през 2022 година.
Причината за този ход е ясна: настроението в Унгария е за смяна на политическата посока. Много унгарци са изтощени от Орбан, неговото самовластие и корупционните афери към фамилията, приятелите и партийните сподвижници на премиера. Проучванията сочат, че обединената съпротива има съществени шансове да смъкна партията на Орбан от власт напролет на идната година.
Институцията, която би трябвало да загради пътя към властта на вероятно бъдещо държавно управление без Орбан, е прикрита под почтеното име " Попечителска фондация, изпълняваща задания от публичен интерес ". На 27 април унгарският парламент поддържа с болшинство от две трети основаването на този нов вид институция, както и учредяването на 32 такива фондации.
Фондациите ще разполагат с големи пълномощия и средства
 Орбан, Салвини и Моравецки изправят Европейски Съюз на нокти, вършат нов десен съюз Орбан, Салвини и Моравецки изправят Европейски Съюз на нокти, вършат нов десен съюз
Унгарецът Виктор Орбан сплоти сили с полския министър председател Матеуш Моравецки и италианеца Матео Салвини, с цел да образува нов десен политически...
Повечето от тях ще ръководят държавните университети. Така съвсем цялата система на висшето обучение в Унгария се трансферира към фондациите, в това число и обвързаните с тях институции, като да вземем за пример университетските лечебни заведения.
По-малката, само че по-важна част от фондациите, е с общ темперамент. На тези фондации са им поверени задания от съвсем всички области в страната - обучение, семейство, изкуство, спорт, медии, запазване на околната среда, селско стопанство, поощряване на стопанската система, поддържане интернационалните връзки и поддръжка на унгарските малцинства в чужбина.
Адвокатът и някогашен народен представител Андраш Шифър счита, че по този метод Орбан реализира едно: всяко ново ръководство в страната ще би трябвало да споделя властта с паралелното държавно управление на " дълбоката страна ", основана от Виктор Орбан.
Фондациите са обезпечени с необикновено финансово положение за доста милиарди. Освен университетите с цялото им имущество, новите институции получават и недвижими парцели от всевъзможен тип - от елементарни здания до крепости, паркове и гори, както и дялово присъединяване в държавни компании.
Фондациите ще работят независимо и няма да подлежат на държавен надзор. Те ще имат право да харчат парите си единствено за избраните цели, само че по какъв начин тъкмо ще ги харчат – ще зависи напълно от тях. Новите институции ще се управляват от настоятелства, чиито членове се назначават от държавното управление при основаването на фондацията за безграничен интервал от време. Членовете на настоятелствата сами назначават своите наследници. Сред членове, които към този момент са известни, са министри, държавни секретари и многочислени предприемачи, близки до Орбан.
 Орбан зове за основаване на нова европейска дясна мощ Орбан зове за основаване на нова европейска дясна мощ
Унгарският министър председател Виктор Орбан прикани за основаването на нова европейска дясна мощ за, както той се изрази, „ нашия вид хора&ldq...
Правителството оправдава нуждата от новия модел фондации с уговорката на страната, която през XXI век трябвало да извършва публичните си задания към този момент по-ефективно. Това е написано в мотивацията към новия закон.
Опозицията в Унгария заприказва за " хищническа приватизация " и " кражба ". Според Миклош Лигети от офиса на " Трансперънси Интернешънъл " в Будапеща, мащабите на тези промени могат да бъдат съпоставени единствено с " комунистическото одържавяване ".
" Става въпрос за безусловно неповторим модел, който не съществува на никое място другаде - нито в западните демокрации, където се ползва върховенството на закона, нито в източните диктатури, където не се обръща внимание на формалностите ", споделя още Лигети.
Опозиционните партии дават обещание, че ще отстранен фондациите, в случай че поемат властта след изборите. Според Лигети това е допустимо единствено в случай че те се базират на конституцията, която съдържа уговорка против диктатурата и произвола в ръководството: " Всеки има право и е задължен да предприеме дейности против сходни желания ".
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР