Унгарският министър-председател Виктор Орбан може да поеме ръководството на Европейския

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан може да поеме ръководството на Европейския
Коментари Харесай

Виктор Орбан може да поеме Европейския съвет след изненадата от Шарл Мишел

Унгарският министър-председател Виктор Орбан може да поеме управлението на Европейския съвет през юли, в случай че водачите на Европейски Съюз не намерят бързо правоприемник на сегашния си ръководител.

Шарл Мишел ненадейно разгласи в събота, че ще бъде водещият претендент на своята белгийска демократична партия - Реформаторското придвижване (РД) на европейските избори, които ще се проведат на 6-9 юни.

Това значи, че Мишел, който ръководи Европейския съвет от 2019 година насам, е доста евентуално да бъде определен за член на Европейския парламент (ЕП) и да се отдръпна от поста началник на Съвета след изборите.

Сега 27-те държавни ръководители от Европейски Съюз разполагат с по-малко от шест месеца, с цел да посочат негов правоприемник, написа в разбор по тематиката Euronews.

Функциите на ръководителя включват председателстване на съвещанията на Европейския съвет и ходатайство за реализиране на съглашения сред страните членки, в това число по чувствителни решения в региона на бюджета и външната политика.

Съгласно договорите на Европейски Съюз при липса на ръководител, страната, която извършва шестмесечното ротационно председателство на Съвета, поема отговорността на краткотрайно изпълняващ длъжността.

Това значи, че без правоприемник, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан ще поеме контрола над Съвета, когато страната му поеме ротационното председателство на 1 юли.

Източник от Европейския съвет отхвърли евентуалните разстройства от изненадващото изказване на Шарл Мишел, като съобщи, че решението за неговия правоприемник " би трябвало да се случи през юни 2024 година ".

" Следователно е допустимо идващият ръководител на Европейския съвет да стартира да извършва отговорностите си през лятото на 2024 година, в случай че Европейският съвет вземе такова решение ", съобщи източникът.

Изборите за Европейски парламент през юни ще провокират пренареждане за висшите длъжности в Брюксел, само че процесът от време на време лишава месеци заради комплицирания темперамент на разискванията и нуждата да се обезпечи политически, географски и сексуален баланс сред назначенията.

Критиките против Мишел се ускоряват

Мнозина осъдиха Шарл Мишел за хода му, който хвърля сянка на неустановеност върху Съвета в политически основен миг.

В диалог с Euronews Алберто Алемано, професор по право на Европейския съюз в HEC Paris, съобщи, че решението на Мишел рискува да провокира " конституционна рецесия ".

" Тъй като Мишел ненадейно приключва мандата си в най-критичния миг, когато пълномощията на съвета са в своя пик, той е на път да се трансформира в ръководител с дребни пълномощия ", изясни Алемано.

" Това в действителност е terra incognita ", сподели той и добави, че Мишел преследва " личния си интерес ", а не по-широките ползи на Европейския съюз.

Холандският евродепутат Софи ин 'т Велд, либерал, който принадлежи към същото политическо семейство като Мишел, остро разкритикува решението му в платформата за обществени медии X:

" Капитанът напуща кораба посред стихия. Ако толкоз малко сте зает със ориста на Европейския съюз, тогава какъв брой благонадежден сте като претендент? "

Тревога за евентуално завладяване на властта от Орбан

Възможността Орбан да овладее Европейския съвет през втората половина на годината тормози мнозина в столицата на Европейски Съюз.

Националистическият министър-председател, който наскоро беше забелязан да се ръкува с съветския президент Владимир Путин в Пекин, има славата на бодил в очите на Брюксел.

Предложеният от Блока пакет от 50 милиарда евро в дълготрайна финансова поддръжка за Украйна сега се бави, откакто точно Орбан наложи несъгласие на утвърждението му по време на срещата на върха на Европейския съвет през декември.

То последва отпущането на 10 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за Будапеща, които преди този момент бяха замразени заради оттегляне в региона на върховенството на закона.

Този ход подхрани спекулациите, че Орбан употребява правото си на несъгласие в Съвета, с цел да окаже напън върху Брюксел да размрази още замразени парични средства.

Орбан също по този начин непрекъснато употребява анти-европейска изразителност, с цел да укрепи евроскептичните настроения измежду вътрешния си електорат в Унгария.

Неотдавна държавното управление му персонално се насочи към ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в акция с билбордове и загатна, че Брюксел желае да " сътвори мигрантски гета в Унгария " в подстрекателска социална консултация.

Законодателите на Европейски Съюз към този момент сложиха под подозрение надеждността на Унгария и Орбан да поемат председателството на Съвета през втората половина на 2024 година

В необвързваща резолюция, призната юни предходната година, евродепутатите сложиха въпроса " по какъв начин Унгария ще може да извърши надеждно тази задача през 2024 година предвид на неспазването на правото на Европейски Съюз и полезностите, залегнали в член 2 от Договорите за Европейски Съюз, както и на правилото на лоялното съдействие ".

Въпреки че не разполага с изпълнителни пълномощия, страната от Европейски Съюз, която ръководи Съвета, може да оказва доста въздействие върху действието на институцията, като дефинира дневния ред, семейства съвещанията, направлява договарянията и провежда гласуванията.

Ако отговорностите на ръководителят краткотрайно преминат в ръцете на Орбан, това би могло да усили потенциала му да дефинира законодателния календар на Европейски Съюз през втората половина на 2024 година

Но Алемано съобщи пред Euronews, че съгласно него водачите не са разтревожени от вероятността Орбан краткотрайно да се заеме с тази работа. " Не съм толкоз сигурен, че европейските водачи се опасяват толкоз от господин Орбан ", добави той.

" В противоположен случай, те щяха да подхващат доста повече ограничения, с цел да се опълчват на неговата предизвикателна позиция във връзка с външната политика, върховенството на закона и редица въпроси ", сподели той, като добави, че ролята на Орбан ще се ограничи до председателстване на съвещанията, в случай че се наложи.

Започва противоположното преброяване за установяване на ръководител

Ръководителите на Европейския съвет нормално са някогашни държавни глави, като се избират водачи, които умеят да водят комплицирани договаряния или имат опит в ръководството на съдружни държавни управления.

Сред имената, с които се спекулира за тази роля, са сегашният длъжностен министър-председател на Нидерландия Марк Рюте, който беше заставен да се отдръпна през юли на фона на съдружен раздор по въпроса за имиграцията, или някогашният министър председател на Люксембург Ксавие Бетел.

За поста се спекулираше и с краткотрайния министър-председател на Португалия Антонио Коща, само че неговата кандидатура може да бъде помрачена от огромно следствие за корупция, в което са забъркани негови основни сътрудници.

Договорите на Европейски Съюз също по този начин разрешават на 27-те водачи да трансформират разпоредбите, в случай че не съумеят да посочат собствен правоприемник. 14 държави-членки, представляващи нормално болшинство, могат да гласоподават, с цел да блокират краткотрайното вдишване на отговорностите на Орбан и да назначат различен краткотраен ръководител.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР