Унгарският консул в западноукраинския град Берехове е обявен за персона

...
Унгарският консул в западноукраинския град Берехове е обявен за персона
Коментари Харесай

Напрежението между Унгария и Украйна се покачва: Гонят се консули

Унгарският консул в западноукраинския град Берехове е разгласен за личност нон грата и би трябвало да напусне Украйна в период от 72 часа. Това заяви през днешния ден външното министерство в Киев, представено от Ройтерс и ТАСС, на които се базира Българска телеграфна агенция.

" Надяваме се, че унгарската страна отсега нататък ще се въздържа от всевъзможни вражески стъпки към Украйна и нейните длъжностни лица няма да нарушават украинското законодателство ", се споделя в известието.

Повод за изгонването на консула в Берехове е видеоклип, на който се вижда по какъв начин в консулството се връчват маджарски паспорти на унгарци от украинската Закарпатска област. Берехове (унг. Берегсас) е ситуиран на границата с Унгария.

Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто сподели по време на посещаване в Москва, че дейностите на консула не са нарушаване на унгарското и украинското законодателство, нито на интернационалното право. А през днешния ден Сиярто разгласи реципрочна мярка - експулсирането на украински консул.

Унгария и Украйна са в дипломатически спор поради преподаването на маджарски език в украинските учебни заведения и поради издаването на маджарски паспорти на украински жители от маджарски генезис.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР