Унгария ще наложи вето на кандидатурата на България за Шенгенско

...
Унгария ще наложи вето на кандидатурата на България за Шенгенско
Коментари Харесай

Унгария с червен светофар за Шенген

Унгария ще наложи несъгласие на кандидатурата на България за Шенгенско пространство за свободно напредване, в случай че София не анулира наложената директна такса от 20 лева на пространствен метър върху съветския газ, преминаващ по тръбопровода " Турски поток " през нейна територия, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто.
" Решението на България, което е в цялостно несъгласие с европейското законодателство, рискува да спре доставките на газ, в това число за Унгария ", сподели той.
Русия доставя на Унгария 4,5 милиарда куб. м природен газ годишно по контракт, подписан през 2021 година, като суровината идва главно през България и Сърбия.
" Дадохме да се разбере на българите, че в случай че запазят това дълго време, в случай че застрашат дълго време сигурността на енергийните доставки на Унгария, тогава ще наложим несъгласие на влизането им в Шенген ", напомни първият посланик на Унгария.
Европейска комисия смята България, дружно с Румъния, за подготвена за присъединение към Шенген без граници от 2011 година, само че ветото от страна на Австрия и Нидерландия до момента блокира присъединението й. Наскоро и двете страни смекчиха позициите си. Виена даде сигнал, че ще бъде отворена за унищожаване на бариерите, когато става въпрос за въздушния трафик.
Нидерландското държавно управление в оставка се съгласи да смъкна ветото против присъединението на България към Шенген. Държавният секретар по въпросите на правораздаването и сигурността Ерик ван дер Бург напомни, че скорошната проучвателна задача на Европейска комисия не е разкрила пропуски. И защото " авансово установихме, че България е направила промени в региона на върховенството на закона по резистентен метод, ние заключаваме, че България дава отговор на условията за присъединение към Шенген и може да се причисли ", съобщи той. Премиерът Марк Рюте разяснява в коридорите на Срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, че " би било просто доста неуместно ", в случай че Амстердам продължи да задържа София.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР