Унгария се придържа към исканията си за инвестиции в енергийния

...
Унгария се придържа към исканията си за инвестиции в енергийния
Коментари Харесай

Орбан иска инвестиции и в енергетиката, за да подкрепи забраната за руския петрол

Унгария се придържа към настояванията си за вложения в енергийния бранш, преди да се съгласи с въвеждане на ембарго върху доставките на съветски нефт, заяви Ройтерс. Условията на Будапеща се сблъскват с позицията на страните от Европейския съюз (ЕС), които настоят за бързо утвърждение на още наказания против Русия, в отговор на нахлуването ѝ в Украйна, разяснява осведомителната организация.

Европейската комисия при започване на този месец предложи нов пакет от наказания против Кремъл, само че ограниченията към момента не са признати, като Унгария е измежду най-силно критикуващите проекта.

" Първо решения, по-късно наказания ", съобщи пред медии унгарският министър на правораздаването Юдит Варга, преди началото на министерска среща в Брюксел.

Позицията на Унгария се сблъсква с апелите на някои европейски държавни управления, настояващи пакетът да бъде утвърден преди срещата на върха на водачите на Европейски Съюз, планувана за 30 май.

Централноевропейската страна, която е мощно подвластна от съветския нефт, съобщи, че ще има потребност от към 750 милиона евро (800,8 милиона долара) под формата на краткосрочни вложения, с цел да модернизира рафинериите и разшири водопровод, доставящ нефт от Хърватия.

Унгария също по този начин счита, че в дълготраен проект преобразуването на стопанската система ѝ, с цел да реализира самостоятелност от съветския нефт, може да коства до 18 милиарда евро.

Миналата седмица Еврокомисията предложи до 2 милиарда евро в поддръжка на централно- и източноевропейски страни без изход на море, които нямат достъп до петролни доставки с друг от съветския генезис - Унгария, Чехия и Словакия.

На тези страни беше препоръчан и по-дълъг временен интервал, с цел да се откажат от съветския нефт.

За да отговори на дълготрайните опасения, Европейската комисия разгласява проект, на стойност 210 милиарда евро, който има за цел да приключи зависимостта на Европа от съветските изкопаеми горива до 2027 година, само че не уточни по какъв начин новите вложения ще бъдат разпределени сред страните членки на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР